Intervju publicerad i HbL 23.4.2011. Förutsatt att det inte blir förtida val och riksdagen sitter hela fyraårsperioden ut, är det här det mest långvariga jobb Silvia Modig någonsin haft. Här kollar hon in riksdagens kafé som hon aldrig besökt tidigare. Foto: Leif Weckström

Modig första dag på jobbet

”Shit, jag vet att han är riksdagsledamot i mitt parti, men jag minns inte vad han heter”, viskar Silvia Modig (VF) som möts av idel gratulanter då hon besöker sin nya arbetsplats, riksdagen.

– Ledamot Modig, välkommen, säger riksdagens vaktmästare hurtigt då en lite osäker och vilsen Silvia Modig öppnar dörren till nya jobbet.

Som på en bättre restaurang visar vaktmästaren henne garderoben i foajén och där står det redan ”Modig” på dörren.

– Wow, får jag ett eget skåp, det här är ju som i en amerikansk High School.

Planen är att göra intervjun på riksdagens kafé där Modig aldrig varit förut, men det är stängt och därför blir det restaurangen i stället.

– Hur hittar jag dit, undrar hon och får igen ty sig till de hjälpsamma vaktmästarna.

De flesta verkar känna igen Modig till utseendet och gratulationerna duggar tätt. Folk har koll på den nya vänsterförbundaren som kom in med bred marginal och fick närmare 4 700 röster i Helsingfors.

”Jag är inte heller akademiskt utbildad utan bara student. Men jag är riksdagsledamot och har rätt att vara här. Det har Kike också.”

Samma morgon har Modig fått smaka på avigsidan med att vara riksdagsledamot. Hon har varit löpsedelsstoff i Iltalehti som fått nys om att hon lever i ett registrerat parförhållande med konstnären och före detta porrstjärnan Rakel Liekki.

– Jag är förbannad över att det inte ska finnas viktigare saker att skriva om. Rakel är van vid att folk river och rotar i hennes liv, men jag är ledsen för min mammas skull.

Skoltrött

Silvia Modigs väg att bli yrkespolitiker var inte lika förutsägbar som många andras: I tonåren hade hon ingen lust att satsa på skolan och saknade mål i livet. Från samma tid är också domen för grovt rattfylleri som hon har i bagaget.

– Jag hängde hellre på metrostationen med mina vänner och gjorde en massa dumheter. Och i skolan fick jag veta att jag inte var den mest sannolika att lyckas i livet. Studenten tog jag först i vuxen ålder som en present till mamma.

Bakgrund
Uppkallad efter drottningen
  • Silvia Modig heter Silvia eftersom hon föddes 1976 en månad innan svenska drottningen och kungen gifte sig.
  • Har jobbat som tv-journalist i 15 år och medverkat i program som Tiikeri, Popkult och Min morgon.
  • Uppvuxen i östra Helsingfors. Har bott på Degerö, Brändö och i Mellungsbacka.
  • Medlem i Helsingfors stadsfullmäktige sedan 2008.
  • Tidigare styrelseordförande i Orannssi som renoverar gamla trähus och bygger ungdomsbostäder.
  • Siktar på en plats i riksdagens miljö- eller framtidsutskott.
  • Partner: Konstnären Rakel Liekki.
     

Modig kommer från en tvåspråkig familj och gick grundskolan på svenska. Efter det började hon på ungdomsverkstaden Sininen Verstas som sysselsätter arbetslösa tonåringar. En dag kom en Europaparlamentariker på besök till verkstaden och Modig som var den enda av ungdomarna som vågade tala engelska, fick lov att visa parlamentarikern runt.

Det gjorde hon med sådan bravur att hon blev uppmanad att söka till Yle som behövde nya programvärdar till ett ungdomsprogram. Hon protesterade med hänvisningen att tv bara sprider lögner, men övertalades ändå av kompisarna på verkstaden och fick jobbet.

Sedan dess har hon jobbat med tv i 15 år, först med barn- och ungdomsprogram, senare med kulturprogrammet Popkult och som regelbunden kommentator i Min morgon.

Politiskt aktiv blev Modig via föreningen Oranssi som sysslar med att ta över och renovera ungdomsbostäder i gamla trähus.

– Länge fick vi kämpa med makthavarna som ville riva ner husen och bygga höghus i stället, men när det äntligen gick vägen och jag insåg att jag skulle kunna promenera förbi husen som gammal kvinna och tänka: ”Fan, vi gjorde det”, insåg jag att jag kan påverka min omvärld.

Silvia Modig tolkar Sannfinländarnas valframgång som att många av väljarna är missnöjda med dagens Finland. I sin blogg skriver hon att folk inte kan rösta fel och att det därför är viktigt att respektera Sannfinländarna.

– Vissa frågor, till exempel hur vi ska lösa fattigdomen är ett ämne där det finns Sannfinländare som tycker lika som jag. Dem tänker jag skapa kontakter till i riksdagen.

Diggar Kike

En som Modig har stor respekt för är nyvalda röstdrottningen Kike Elomaa (Sannf).

Med henne tänker hon försöka samarbeta. De är båda till exempel mot kärnkraft.

– Kike är en modig jättehäftig superkvinna, säger Modig och berättar hur hon i fjol på kort varsel ringde och frågade om Elomaa kunde ställa upp som konferencier på alternativmusikgalan Femmagaala.

– På nolltid hoppade Kike i bilen och körde från Masku till Helsingfors. Kike hade grym respekt för indie-rockbanden och kände precis till deras verklighet. Hon visste att en del under galan skrattade åt henne, men hon ställde ändå upp.

Modig tycker inte om att vissa nu gör sig lustiga över att Kike Elomaa blivit invald.

– Jag är inte heller akademiskt utbildad utan bara student. Men jag är riksdagsledamot och har rätt att vara här. Det har Kike också.

En annan nyinvald god bekant är Lasse Männistö (Saml) som hon känner från Helsingfors stadsfullmäktige.

– Jag är glad att han kom in. Han är fiffig och kul att debattera med fast vi brukar vara av diametralt motsatt åsikt. Men ibland tänker vi lika. Det kan bero på att vi båda hör till en generation som är uppvuxen med internet och sociala medier.

Ibland frågar folk Silvia Modig om hennes inställning till taistoiter.

– Då brukar jag säga att jag saknar åsikt i frågan eftersom det var först på 1980-talet som jag blev medveten om att det fanns andra människor än mina föräldrar och min närmaste familj.

Efter intervjun eskorterar Hbl upp Modig till hennes partis grupprum.

– Tack, jag skulle inte ha hittat fram utan hjälp, säger riksdagsledamoten Modig som på måndag morgon ännu trodde att det var en dröm att hon blivit invald.

Därför var hon tvungen att genast då hon vaknat kolla morgontidningen för att försäkra sig om att det var sant.