– Det förekommer inte just några språkstrider i Karleby, säger Jutta Urpilainen. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Urpilainen: Känns fint att slå sönder glastaket

Finlands första kvinnliga finansminister är stolt över sina österbottniska rötter. Jutta Urpilainen strävar efter att tillbringa åtminstone vartannat veckoslut i Karleby.

Finlands färska finansminister kommer från Karleby, den nordligaste staden i Finland som räknas som tvåspråkig. Jutta Urpilainen anser att den tvåspråkiga kulturen bevarat sin styrka längs den österbottniska kusten.

– Det förekommer inte just några språkstrider i Karleby, säger hon.

Hon berättar att man också försökt stärka de finlandssvenska socialdemokraternas ställning inom partiet. Urpilainen anser att SDP i dag kan klassas som ett genuint tvåspråkigt parti.

Själva intervjutillfället är representativt för den tvåspråkighet Urpilainen så varmt förespråkar: frågorna ställs på svenska och den färska finansministern svarar på finska.

Ingen mjukstart

I mitten av juni utnämndes Jutta Urpilainen (SDP) till finansminister. Innan henne har posten innehafts av inte mindre än 51 manliga ministrar.

– Visst känns det fint att ha lyckats slå sönder glastaket. Det är bra att en post, som traditionellt alltid innehafts av en man, nu besitts den av en kvinnlig minister, säger hon.

Finanskrisen i Grekland och andra omfattande frågor har gjort att de första veckorna i det nya arbetet varit hektiska.

– Den ekonomiska situationen i Europa är akut, så det har inte precis varit någon mjukstart, säger Urpilainen.

Praktiskt taget hela sommaren har förlöpt i arbetets tecken. I början av juli deltog hon i EU-finansministermötet FINMUN i Bryssel och almanackan är fullbokad fram till slutet av månaden. Urpilainen hoppas kunna ta ut semester i månadsskiftet.

Karleby betyder hem

Precis som den förra finansministern, Jyrki Katainen, blir Jutta Urpilainen tvungen att kombinera ministerposten med ordförandeskapet. Hon tror att det kommer att gå vägen, men medger att tiden kan bli knapp. Målet är ändå att hinna resa runt i landet, både i egenskap av finansminister och i egenskap av ordförande.

Urpilainen ser det som viktigt att upprätthålla kontakten med aktörer i olika delar av Finland – hemtrakterna och de egna rötterna inte att förglömma. Hon strävar efter att tillbringa åtminstone vartannat veckoslut i Karleby.

– Trots att jag arbetat i Helsingfors i åtta år, är det här mitt hem. Jag har en väldigt stark österbottnisk identitet, säger hon.

Favoritstället över andra är Karlebys gamla stad, Neristan. Ett annat smultronställe är fyrön Tankar. Kyrkbackens hembygdsmuseum och Karleby kyrka, där Jutta Urpilainen blev konfirmerad i tiderna, har också en särskild plats i hennes hjärta.