Marianne Laxén uttrycker sig klart och tydligt. Helt idiotiskt, säger hon om lagstiftningen i Finland som förbjuder sexköp endast om sexsäljarna är offer för trafficking. Hur ska en sådan lag kunna efterlevas? Foto: Robert Jansson

Sommarserien: Fredsfeministen tar aldrig paus

Ränderna går aldrig ur. Marianne Laxén är pensionär men vilar inte på lagrarna. Härnäst åker hon till en freds- och kvinnokonferens i Costa Rica.

– Ordet är håv, det ska vara ett svenskt a med prick på. Marianne Laxén hjälper barnbarnet Samuel, 7 år, med ett korsord. Han bor i Frankrike och är på svenskbete med mormor. Samtidigt pratar hon rappt och energiskt om sitt arbete för fred och jämställdhet.

Hon är van att ha många järn i elden. Åland har blivit hennes sommaroas. Hon kommer varje sommar, cyklar eller bor på någon stugby. Hon trivs i landskapet och årets hit är Ålands brandkårsmuseum där Samuel får klättra på bilar och spruta vatten.

– Jag har också gjort lite nytta på Åland, jag föreslog på 1970-talet att landskapet skulle inrätta en jämställdhetsdelegation, säger hon.

Regeringsjobb i Sverige

Marianne Laxén säger sig vara lyckligt lottad. Hon har fått betalt för att göra det hon verkligen vill och brinner för. Engagemanget väcktes när hon började studera vid Helsingfors universitet 1963 och insåg hur ojämställt samhället verkligen var.

Hemma hade hon varit omgiven av starka kvinnor, bland dem en ensamförsörjande mor. Hon gick i flickskola och på den första arbetsplatsen var chefen en kvinna. Det blev med åren en rad olika jobb och uppdrag i branschen. Från 2001 till 2010 bodde hon i Stockholm och arbetade för svenska regeringen en tjänst hon sökte och fick trots sitt finländska medborgarskap.

– Ett krävande uppdrag med jobb minst tolv timmar per dygn. Min enda avkoppling på den tiden var bio och schack på datorn. Men samtidigt var jobbet givande, vi tog fram underlag för det politiska arbetet och jag kunde även ta egna initiativ.

Under åren i Sverige arbetade hon under fyra ministrar: Margareta Winberg, en sann feminist som viss- te vad hon ville, Mona Sahlin som var mer intresserad av integration och hbt-frågor, Jens Orback som var ganska kiva och som poängterade mansperspektivet i den officiella jämställdhetspolitiken och Nyamko Sabuni som är en liberalistisk individualist som inte ser maktstrukturerna men som arbetat hårt mot mäns våld mot kvinnor.

Marianne Laxén jobbade kvar efter maktskiftet men efter ett år med den borgerliga regeringen blev hon avpolletterad trots att hon hade stöd av de anställda på enheten.

Innan hon officiellt gick i pension åtog hon sig ett EU-projekt där hon undersökte hur EU-länderna uppfyllt åtaganden från FN:s kvinnokonferens i Peking 1995.

I hetluften

Marianne Laxén vet vad det innebär att sticka ut hakan och kämpa för en sak. Hon har fått skäll och kritik i parti och minut och har till och med blivit mordhotad. Den uppmärksammade vykortsaffären 1992 när några fackföreningspampar skickade ett kort med sexistiskt motiv till henne gjorde i alla fall någon nytta.

– Det ledde till bättre förståelse av fenomenet och en förändrad attityd. När Veikkaus-chefen Matti Ahde senare blev beskylld för sexuella trakasserier fick han lämna sin tjänst.

Hon blev också hårt kritiserad när hon som aktiv socialdemokrat ställde sig bakom Elisabeth Rehn i presidentvalet och inte bakom partiets egen kandidat Martti Ahtisaari.

– Men Tarja Halonen skulle inte ha ställts upp om inte Rehn först banat väg.

Vill dela lika

Mycket har hänt. Mycket återstår att göra. En aktuell fråga är det delade föräldraskapet.

– Jag tycker att man ska dela föräldraledigheten rakt av lika mycket för mamman och lika mycket för pappan, säger Marianne Laxén. Efter Åland väntar en ny resa. Den här gången till en konferens i Costa Rica som arrangeras av WILPF, Women’s International League for Peace and Freedom. Laxén är ordförande för den finländska sektionen.

Som sagt: ränderna går aldrig ur.

PROFIL:

  • Bostad: Drumsö, Helsingfors
  • Ålder: 66 år.
  • Familj: Två döttrar och en son med familjer, tre barnbarn samt särbo i Köpenhamn.
  • Utbildning: Politices magister.
  • Plock ur karriären: Specialforskare vid statens jämställdhetsdelegation i Finland, generalsekreterare för Socialdemokratiska kvinnor, ansvarig rådgivare för jämställdhetsfrågor vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, chef för jämställdhetsenheten vid näringsdepartementet i Sverige.
  • Just nu: Aktiv pensionär med fredsfeministisk inriktning.

 

MARIANNE LAXÉNS SOMMAR:

  • Vad gör din sommar? Minst en vecka, gärna mer, på Åland.
  • Med vem firar du helst sommaren: Min familj.
  • Det bästa med sommaren: Bastubad
  • Det värsta med sommaren: Fästingar.
  • Läser i sommar: En hel massa utom deckare, just nu Viron nurinkurinen vuosisata av Enn Soosaar.
  • Bra sommarmat: Grillad majs och grillad korv.