HBL/Kristoffer Åberg

Sommarserie: Ett extremt …äventyr som jobb

Johan Berg vet hur det är att ha australiska översvämningar upp till vaderna i vardagsrummet – och att fatta rappa beslut. För ett och ett halvt år sedan valde han efter några minuters betänketid att packa familjen och bli vd för L’Oréal Ocean Pacific.

Längst ute på Persholmen, som Johan Bergs farfar köpte före kriget, sitter mannen som basar över ett försäljningsområde dubbelt så stort som Europa. Hemma i huset som blev klart 2006 hinner familjen vistas bara några veckor per år, vilket han gärna skulle ändra på. Men villan får vänta i några år, tills det är dags att flytta hem till norden igen.
– Sommaren har en helt annan betydelse i Finland än vad den har i Australien och Mellaneuropa. I Australien tuffar allt på med full fart precis hela tiden, så jag har egentligen ganska svårt att ta långledigt.

På Persholmen får han glömma klockan och kalendern och fokusera på familjen. Dessutom hålls vattnet i Svenviken på rätt sida om bryggan, något som inte alltid är fallet nere i Australien.
– Under de svåra översvämningarna kring jul hade vi 20 centimeter vatten på golvet efter en kvart av regn. På vissa ställen var det enda man såg av bilarna deras radioantenner.

Johan Berg har gjort karriär sedan han gick ut Svenska handelshögskolan i slutet av 1980-talet. Efter tio år på Fazer blev han lockad att börja på L’Oréal Finland. När flyttlasset åkte ner hade Berg hunnit jobbat för företaget i över tio år, och varit med om att göra det finska dotterbolaget till ett av de mest framgångsrika inom den franska kosmetikjätten.

Flytten ner till Australien var inte det första äventyret för familjen, tidigare har kosan styrts mot Norge. Beslutet att flytta på nytt krävde inte någon lång funderare.
– En lördagskväll satt jag med frun och drack vin på terrassen, när jag fick ett sms där de frågade om jag ville bli chef i Australien. Jag funderade i fem minuter och svarade ja. Femton minuter senare kom nästa sms där de frågade om jag kunde börja följande torsdag, säger Berg med ett leende.

Den nya finska vd:n för Australien och Nya Zeeland var inte okontroversiell. De första google-träffarna på hans namn handlar om hur han fick ersätta den före detta vd:n Mark Tucker, vars avhopp från posten som vd orsakade en mindre storm på den lokala fashionscenen.
– Jag åkte dit för att omorganisera hela området. Det är på många sätt otacksamt – det är svårt att bli vän med folk när man kommer som en expat för att omstrukturera, men det får man leva med.

Hörnrummet lockar inte
Vad är det magiska i hans fingertoppar som gett honom en sådan framgång?
– Jag har hittat rätt medarbetare. Jag trivs ute på fältet, med att diskutera med konsumenterna och handeln – jag försöker att låta bli att krångla till saker.

Ett jobb inom kosmetik är i dagens läge allt annat än bara förpackningar med vackra etiketter och falska påståenden om skönhet på burk.
– Det är som att hålla på med toppidrott, men både intern och extern konkurrens – det som i slutändan ändå räknas är resultaten. Men företaget är otroligt intressant, vi fokuserar på innovationer och forskning – bara i fjol hade företaget 600 nya patent, det är tre per arbetsdag!

Kosmetikindustrin, L’Oréal inkluderat, har under det senaste decenniet kritiserats och dragits inför rätta för falsk marknadsföring. Kan man tro på kosmetikindustrins lovord?
– Man kan inte påstå strunt om man vill bli tagen på allvar. Om vi blir fast för sådant kan det ta död på hela företaget eller åtminstone ett brand, slår Berg fast.

Det talas ofta om den finska snabbheten och svårigheterna med att förankra beslut. Har han märkt en kulturskillnad i hur man arbetar i Australien?
– Det hänger inte på den kulturella bakgrunden, utan på personligheten. Arbetsmässigt är det fantastiskt där, så mycket öppnare. Men också mycket mer hänsynslöst – det spelar ingen roll vem du är, i morgon kan du vara en nolla.

Havet allra viktigast
På verandan på Persholmen finns flera foton på när han och yngsta sonen i Australien fick kolla på 5 meter långa vithajar ur en undervattensbur. Berg dyker mycket, också här i Finland. De korta sommarveckorna i Finland skulle gärna få vara längre. Här finns barndomsvännerna, fiskrökeriet och favoriten – den gamla rostiga traktorn.

Vad framtiden för med sig är inget som han oroar sig för.
– Jag har aldrig egentligen planerat min karriär. När bra arbetsmöjligheter kommit upp har jag huggit dem som sett skojigast ut.