Norges stastminister Jens Stoltenberg utmålas av flera finländska politiker som en dynamisk ledare. Foto: EPA / Joerg Carstensen

Jens Stoltenberg Norges landsfader efter svår start

Ända sedan kaoset bröt ut i Oslo och på Utøya på fredag kväll har statsminister Jens Stoltenberg funnits där som en klippa för sina landsmän. Han har spridit lugn och framtidshopp mitt i tragedin – ibland med darr på rösten och tårar i ögonen.

Flera gånger under de mardrömslika dygnen efter att bomben exploderade i Oslo har Jens Stoltenberg tydligt låtit känslorna skina igenom – och det är något som bara gett honom mer trovärdighet hos det norska folket.

Samtidigt har han klarat av att trösta och se framåt. Från första början har han varit noga med att inte hetsa upp stämningarna utan i stället försvarat den norska traditionen av öppenhet.

– Läget är ytterst allvarligt, men vi får inte låta oss skrämmas, sade statsministern från ett hemligt gömställe bara ett par timmar efter att hans kontor ödelagts.

Från första början har han hela tiden varit med där det hänt. På lördagen talade han med överlevande och anhöriga på hotellet i Sundvollen, där Utøya-ungdomarna samlats. Under den improviserade presskonferensen efteråt var han tydligt rörd.

– Jag har det svårt. Det är en väldigt krävande situation att möta så många som har så ont. Men det är bra att få träffa dem och säga att vi står bakom dem, hela Norge och hela världen. Jag hoppas de kände sig tröstade.

Vänner och kolleger

Samtidigt som händelserna är en tragedi för hela Norge och för honom som landets statsminister, handlar det också om en personlig tragedi eftersom han kände många av ungdomarna och ledarna som dödades på Utøya, eller deras föräldrar. Av dem som dödades på regeringskansliet i Oslo var flera hans medarbetare.

Utøya var, som han sade i sitt så många gånger citerade tal, hans sommarparadis allt sedan 1974. Han var på väg dit på lördagen.

Samtidigt har han i alla uttalanden försvarat den norska demokratin och öppenheten. Att ungdomarna inte ska låta sig skrämmas från politiskt engagemang var något som Stoltenberg upprepade under måndagskvällens rosenmarsch.

– Dina drömmar kan bli verklighet. Du kan föra vidare andan från i kväll. Du kan göra skillnad. Gör det!

– Min uppmaning är enkel: Engagera dig. Bry dig om.

”Fint och ståtligt”

– Han var ganska ung när han blev statsminister, men han börjar så småningom bli en landsfader. Han har uppträtt väldigt fint och ståtligt under krisen, säger tidigare statsminister Paavo Lipponen.

Lipponen är vän med fadern Thorvald Stoltenberg sedan 1960-talet.

Enligt Paavo Lipponen är Jens Stoltenberg dynamisk och effektiv, som med sina innovativa kampanjmetoder fört Arbeiderpartiet till valseger.

– Det här bakslaget hade det norska folket verkligen inte förtjänat. Jag hoppas folk förstår hur viktigt Norden är för Finland, det är vårt naturliga hem i den nyglobaliserade världen. Den nordiska solidariteten är viktig, nu mer än nånsin, säger den övertygade nordisten Lipponen.

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP), som träffat Stoltenberg otaliga gånger i socialdemokratiska sammanhang under åren, är inte alls förvånad över det ledarskap han visat.

– Det är hans personliga egenskaper som gör det. Han klarar av att förmedla ett budskap klart och tydligt och är lugn och målmedveten. Det är bra egenskaper för alla ledare, speciellt i krissituationer.

Hon säger att Stoltenberg redan länge har varit en stark ledare, både för Arbeiderpartiet och som statsminister, men att rollen kommer tydligare fram i krissituationer.

Hon beskriver Jens Stoltenberg som väldigt ideologisk, balanserad och tydlig.

– Han är en ledargestalt som visar riktningen på ett sådant sätt att folk förstår.

Svårt bli tagen på allvar

Jens Stoltenberg kommer från en av de aktivaste politiska släkterna i Norge. Hans pappa är den legendariska politikern Thorvald Stoltenberg, som haft en mängd uppdrag både inom och utom Norges gränsern och vars charm sägs ha bidragit till att han fått uppdrag som att medla i kriget i ex-Jugoslavien.

Själv blev han aktiv inom politiken som 13-åring inspirerad av sin storasyster Camilla, som var djupt engagerad i motståndet mot Vietnamkriget.

25 år gammal blev han vald till ledare för det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF och fick då svara på frågor om sitt utseende i stället för sin verksamhet. ”De säger att du är så vacker”, utropade en reporter.

– Jag är väldigt noga med att folk inte ska hålla på och diskutera om jag är vacker eller inte. Folk ska i stället se på vad jag gör, säger och menar, sade han till NRK då det begav sig.

Ansedd som siffernisse

När han var 34 år valde Gro Harlem Brundtland in honom som närings- och energiminister i sin regering. Många tyckte att han var för ung och oerfaren och det var något han fick uppleva speciellt på utlandsresor.

– Då jag var i Indonesien med Gro trodde många där att jag var hennes säkerhetsvakt, så jag blev hänvisad till ett hörn av rummet, har han berättat om en arbetsresa med dåvarande statsministern till Indonesien.

Stoltenberg anses vara bättre på siffror än människor och anklagades så sent som dagen före terrordåden av oppositionsledaren Erna Solberg för att vara en arrogant besserwisser.

Själv har Stoltenberg sagt att han inte gillar kindpussande och överdrivet kramande. Men när det gäller har han visat att känslorna finns där.

De norska partierna har kommit överens om att skjuta fram valkampanjen inför kommunalvalet den 12 september. Vad attacken på den norska socialdemokratin och Stoltenbergs ledarskap betyder för det valresultatet återstår att se. Att rollen som landsfader inte alls skulle påverka är svårt att tro.