35-åriga Jutta Urpilainen inviger bostadsmässan i hemstaden Karleby i dag. Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Dimman är tjock, säger Urpilainen

Finansminister Jutta Urpilainen har redan fått ett elddop i sitt jobb. Den 35-åriga SDP-ordföranden fick genast rycka in i räddningsaktionen för det skuldtyngda Grekland.

Efter hemkomsten från euroländernas och EU-ländernas finansministermöten i Bryssel sade hon sig vara nöjd. De säkerheter Finland krävt för lån till Grekland togs med i euroländernas gemensamma ställningstagande.

I Bryssel presenterade Jutta Urpilainen för första gången hur de grekiska säkerheterna ska se ut i det nya stödpaketet. För henne är säkerheterna är hjärtesak.

– Vi har lagt ner mycket tid och energi på att fundera på hur de grekiska säkerheterna ska genomföras i praktiken, säger hon.

Finansministeriet har utvecklat en modell som grundar sig på ett egendomsförvaltningsbolag dit en avsevärd del av Greklands tillgångar överförs. Om Grekland inte betalar sina lån övergår aktierna i bolaget i de övriga euroländernas ägo.

– Vi har inte gjort upp någon förteckning över vad som ska överföras till egendomsförvaltningsbolaget. Det finns fortfarande mycket att förhandla om på den punkten och även beträffande var bolaget ska vara beläget, i Luxemburg eller något annat land.

Absolut krav på säkerheter

Regeringsprogrammet ställer oeftergivliga krav i fråga om Finlands medverkan i ekonomiska räddningsaktioner för EU-länder.

– Finland kan medverka i nya stödpaket bara om vi får säkerheter. Jag tror att man nu även ute i Europa inser att det här inte lämnar utrymme för förhandlingar.

Enligt Urpilainen måste folkopinionen respekteras också i hanteringen av den ekonomiska krisen.

– Eftersom en viss vilja uttrycktes i valet måste man konsekvent arbeta för den.

Regeringsprogrammet har kritiserats för bristande ambitioner. Även den ekonomiska avdelningen vid Urpilainens ministerium har påpekat att anpassningsåtgärder på 2,5 miljarder euro inte är nog för att minska Finlands skulder.

– Det här är smärtsamma inbesparingar som vi fått till stånd med hårt arbete.

Regeringsprogrammet utgår från att det måste skapas nya jobb. Urpilainen medger att målet att sänka arbetslösheten till fem procent inte nödvändigtvis uppnås.

– Därför ska vi varje år se efter om det behövs ytterligare åtgärder. En särskild granskning sker i mitten av regeringsperioden. Vi navigerar nu i tät dimma, så de kan vara skäl att justera kursen under färden.

Urpilainen slappnar av en aning när hennes hemstad Karleby kommer på tal.

– Neristan är alldeles fantastisk. Jag drömmer om ett trähus där, säger hon.

I fredag inviger minister Urpilainen bostadsmässan i Karleby