Foto: Karl Vilhjalmsson. Komikern Linda Rajalin utövar performancekonst genom att gå runt på stan med ballongtuttar. Män blir både stirriga och rädda medan kvinnor oftast skrattar åt mig, säger hon.

”Humorn förutsätter att jag är nykter”

När Linda Rajalin för två år sedan insåg att hon var beroende av alkohol blev också ett annat faktum uppenbart: att hon skulle bli komiker.

Insikten kom den 16 augusti 2009. Det var då Linda Rajalin förstod att hon var beroende av alkohol och bestämde sig för att sluta dricka. I arton års tid hade hon varit periodsupare, bland annat på hotell Kämp där hon nu sitter och blir intervjuad.

– Jag jobbade här som cocktailservitris. Det var liksom okej att dricka då. Vem tackar väl nej till Dom Pérignon då man inte själv betalar. Första gången jag drack var som fjortonåring. Då hade jag ärligt talat svårt att förstå hur folk ville arbeta när man kunde glädjas åt att dricka i stället.

Det första nyktra Rajalin gjorde vara att googla alkoholism. Hon ville förstå vad beroendet bestod i och lära sig leva med det. Att vara nykter innebar till en början ett halvår av ren överlevnad, säger hon.
– Jag såg mycket på film, speciellt på fredag kväll. Jag oroade mig över hur det skulle gå med alla kompisar, familjen och framför allt kons- ten. Nu efteråt vet jag att en orsak till min alkoholism är att jag ärvt spritgenen av min mormor som också var periodsupare.

Hur bli komiker?

Att sluta dricka var lätt. Att våga leva nykter innebar däremot en hel del ångest, vånda som endast ärlighet kunde lätta på, förklarar Rajalin.
– Jag visste med tiden att jag skulle hitta ut ur alkoholdjungeln bara jag vågade säga hur alltihop kändes, på riktigt. Det var därför humorn blev en nödvändighet. Samtidigt påminde kompisar om hur kvick och rolig jag faktisk kan vara. Så jag googlade igen: ”how to become a comedian” (”hur man blir komiker”). På nätet löd rådet att få nerskrivet två till fyra minuter bra material och sedan vara beredd på att bli utbuad i åtminstone två år medan man slår sig fram på diverse klubbar. Då kände jag att det bara måste finnas en annan väg, ett roligare sätt.

Så Rajalin bestämde sig för att bli komiker på egen hand. Berättelsen om hur hon lämnat spriten fick bli grundmaterialet. Det första skämtet handlade trots det om popstjärnan Shakiras bröst och lyrikbegåvning.
– Just den vitsen fick mig ändå att förstå att folk helst skrattar åt min person. Skönt nog.

Showen Bitch Slap –Time To Wake Up är Rajalins första egna föreställning. Namnet syftar till den smocka som kan levereras av en självständig komiker. Publiken bjuds bland annat på öl samtidigt som Rajalin berättar om hur hon hittade sig själv i en mental skithög bestående av sprit. Helheten är ändå ingen standardvariant av ståupp. Rajalin talar hellre om inspirerande komedi där musik och youtube-video blandas med laddade skämt om den egna alkoholismen. Allt syftar till hennes personliga Bitch Slap, den själsliga snyting hon även vill ge publiken. Speciellt om de tror att de ska få träffa en sur, fördömande tjej. Snacket går dessutom på engelska.

– Jag växte upp i Australien och engelskan har alltid varit mitt känslospråk, där jag kan vara både intensiv och knäpp samtidigt. Dessutom siktar jag globalt, min show ska få de bästa möjligheterna att ta över världen. Fast nog kan jag vara rolig på svenska och finska också, jag är antagligen mer finlandssvensk än vad jag själv fattar.

Respekt för Pamela

Rajalin vill även utveckla sin offentliga performancekonst. Bland annat genom att vandra omkring på stan med jättebröst.
– Det var alldeles genialt. Medan de flesta kvinnor genast skrattade och såg att de var fejk blev många män både stirriga och rädda. Det gav mig en helt ny respekt för Pamela Anderson, att hon lyckas hålla huvudet kallt i sådana situationer.

Men att våga ställa sig upp och dra ett skämt kräver mod. Något som inte blir lättare av att humor ofta beskrivs som bland det svåraste man kan ge sig på.
– Alla komiker är så roliga som de låter sig vara. Visst har min väg hit också varit svår men nu känns allt förvånansvärt enkelt, speciellt eftersom jag är tvungen att möta alla mina rädslor. Det här är det bästa jag gjort, eftersom humorn förutsätter att jag är nykter.

Bitch Slap – Time to wake up visas nästa gång på måndagen den 27 juni kl. 19 på Luckan i Helsingförs. Läs mer på superherosuperstar.com