Debattglad. Torbjörn Kevin debatterar gärna statsskicket och journalistikens framtid.

Torbjörn Kevin kämpar glatt vidare

Torbjörn Kalle Kevin ser bakåt. Det gör många som fyller 60, men Kevin är lite överraskad över att det också gäller honom. Men det är en glad överraskning.

– Det finns ju så mycket glädjeämnen. Jag tycker att jag är en ganska glad person för det mesta.

Och nu är han alltså glad för att han har funnit sina morföräldrar, dem som han aldrig träffade i levande livet, Ines och Ragnar Karlsson. Närmare bestämt, han har funnit deras tavlor, många av dem, i nyländska och åboländska hem. Det västnyländska konstnärsparet målade i början av 1900-talet hundratals tavlor, sju av dem har Kevin själv i sitt hem i Åbo.

Ett femtiotal tavlor har han spårat upp och fotograferat. Han skall ordna en utställning med paret Karlssons tavlor i deras stad och hans egen barndomsstad Ekenäs, så fort han får tid, ja det blir väl tidigast om tre år, eller när han nu kan slita sig från jobbet som chefredaktör för Åbo Underrättelser.

För det är ju så innerligt roligt det också.

– Det allra bästa är nog då vi har lyckats med något tillsammans, säger Torbjörn Kevin.

Det egna bladets födelsedagsintervju låter berätta att han då kan stå upp på redaktionsmötet och applådera. Det får han göra ofta.

– Vi får en enorm respons på vår bevakning från våra läsare. Det säger oss att vi nog måste göra någonting rätt.

ÅU har funnit sin plats som forum för det svenska Åboland. Tidningen kämpar som andra med att överleva i ett nytt medielandskap, men det ser inte Kevin som speciellt originellt.

– Finns det ett orosmoln så är det att åldern för när man börjar prenumerera på en dagstidning hela tiden stiger, generellt. När har den stigit så långt att man inte alls börjar, frågar han sig.

Kämpatag

Torbjörn Kevin har allt sedan sin första tid som chefredaktör på ÅU varit en journalist som man lyssnat på, inte bara läst. Han har varit glad i att formulera sig snärtigt i text men han har också blivit en talare som fått förgylla mången fest i Åboland.

Han är ett säkert kort i varje debatt i radio och teve.

Han är glad över att ÅU funnit den lyckade devisen livet är lokalt, men han har inte varit rädd att själv ta sig an de tunga och stora politiska frågorna i landet. Valsystemet, Svenskfinland och inte minst presidentens makt har hört till hans favoritteman.

Han hörde till dem som ville att Finland skär ner på den starka presidentmakten. De senaste veckornas knaggliga regeringsbildning har inte lockat honom att vissla in presidenten på plan igen, tvärtom.

– När någon antyder att vi behöver en president som reserv är det nog kvalificerad goja. Tänk dig att man i det här hopandet och roendet ännu skulle ha varit tvungen att räkna med en president som inte har fått sin fullmakt i val nu. Det skulle nog vara ett långt steg bakåt.

Men det har alla ledande partier insett så vi kan nog sova lugnt i det avseendet.

För partierna har det bara varit nyttigt att kämpa lite för att få ihop en regering. De har lärt sig att de måste tänka på vad de säger i valrörelsen.

TORBJÖRN KEVIN

Karriär: Chefredaktör för Åbo Underrättelser sedan 1987. Dessförinnan chefred för Jakobstads Tidning. Första jobbet på ÅU 1977. Journalist sedan 1975.
Familj: Hustrun May, dottern Sandra, bonusdöttrarna Laura och Minna, alla tre utflugna.
Kopplar av med: Fiske. Eller att bara sitta vid stugan i Ölmos och se på havet.
Min nästa bok: Knut Ståhlbergs Två kära ovänner, Churchill och de Gaulle.
Jag om tio år: Förhoppningsvis en frisk och glad pensionär som läser böcker och njuter av livet ungefär som nu, och jo då har jag tagit cellolektionerna jag planerade vid 50.