Supersoldat. Chris Evans som Captain America och Scarlett Johansson som hans flankstöd.

Hbl:s filmguide

Läs veckans uppdaterade filmguide och våra recensenters åsikter om biografutbudet.

Förkortningarna i listan står för: Hans Sundström (H.S.), Krister Uggeldahl (K.U.), Sara Ehnholm Hielm (S.E.H.), Andrea Svanbäck, (A.S.), Annika Hällsten (A.H.), Philip Teir (P.T.), Martina Moliis-Mellberg (M.M-M)

Premiärer den 28 mars

Jag drömde om livet HHHII
Inhemsk dokumentär om självmord och de anhörigas långa väg tillbaka till livet. Smärtsamt och gripande, berättarmässigt lika enkelt som effektivt. Döden till trots är det livet som utgår med segern. (K.U.)

The Railway Man  HHIII
Skakande historia om en britt (Colin Firth) som inte kommer över sina traumatiska upplevelser i ett japanskt krigstida fångläger. Fina aktörer och tänkvärt tema men formen och strukturen är mindre övertygande. (H.S.)

Captain America  HHHII
Till skillnad från den ”gammalmodiga” originalfilmen spetsar man nu in sig på moderna hotbilder, modell NSA & Edward Snowden. Subtilt är det inte men rafflande och på sitt sätt kittlande. Även som 3D. (K.U.)

DRAMA

Lone Survivor HHHII
Peter Bergs rafflande, verklighetsbaserade Afghanistan-drama, filmen där smärtsamt realistiska stridsscener varvas med en "opolitisk" ramhandling. (K.U.)

Mandela - vägen till frihet HHHII
Justin Chadwicks ambitiösa och sympatiska filmbiografi över Nelson Mandela och hans långa väg. Ändå mer konventionell än dramatiskt verkligt spirituell. (H.S.)

Nymphomaniac HHHHI
Nymphomaniac  är den sista i von Triers s.k. despressionstrilogi – och depressionen verkar ha lättat, halleluja! Sedan kan man strida om von Trier är cynisk eller uppriktig. En fyra timmar lång, könsorgansexplicit porrfilm som mestadels är ett samtal i ett rum mellan nymfomanen Joe (Charlotte Gainsbourg) och den asexuella Seligman (Stellan Skarsgård). Grymt, ömsint, sorgligt, vansinnigt tillitsfullt. (S.E.H.)

Her HHHII
Her är mindre skruvad och mer lågmäld än Spike Jonze tidigare filmer, och kanske också intrigmässigt aningen tunn. Det är tankegodset som bränner till, här finns väldigt många nivåer att utforska för den som vill. (P.T.)

12 Years a Slave HHHHH
En otrolig sann historia om den fria svarta mannen Solomon Northorp (Chiwetel Ejiofor) som kidnappas och säljs som slav i de amerikanska sydstaterna blir berörande, brutal, tung tragedi. Det unika är hur Steve McQueen lyckas använda Hollywoods traditionella berättarkonventioner för sin fysiska bild av slaveriets maktmekanismer. (S.E.H)

Out of the Furnace HHIII
När lillebror Casey Affleck råkar illa ut är det upp till storebror Christian Bale att skipa rättvisa. En Hjortjägaren av idag, slående realistisk men kriminellt tungfotad. (K.U.)

Anselmi - den unge varulven HHIII
Ännu en inhemsk indiefilm, denna gång med 70-80-talets Österbotten och dess dunkla förflutna som fond. Tekniskt sett klanderfritt men berättarmässigt haltande. (K.U.)

Wolf of Wall Street HHHII
Leonardo DiCaprio som Wall Street-varg i Martin Scorseses burleskt uppskruvade konsumtionsfest med pengar, droger och sex. Står onekligen nära farsen och karikatyren. (H.S.)

Blå är den varmaste färgen  HHHHI
Skamlöst sensuellt och naket i tre timmar om kärlek mellan två kvinnor. Regissören Abdellatif Kechiche frossar i närbilder på de urstarka skådespelarna Adèle Exarchopoulus och Léa Seydoux. (S.E.H.)

Vi är bäst! HHHII
Lukas Moodyssons glada, starka, befriande ungdomsfilm om tre 13-åriga tjejer som grundar ett band. En tidsresa som får punken och 1982 att framstå som en enklare, oskyldigare värld. (S.E.H)

Monika Z HHHHI
Edda Magnason är magnifik i sin tolkning av den underbara jazzsångerskan Monica Zetterlund. Även porträtten av Vilgot Sjöman, Tage Danielsson, Lena Nyman och Beppe Wolgers är fina. (A.H.)

Ajomies HHHII
Det krävs tre för att dansa tango i Jarkko T. Laines och J-P Passis vardagliga kärleksdrama, en inhemsk indiefilm som spolar de sedvanliga klyschorna. (K.U.)

Det förflutna  HHHII
Intrikat människorelationsdrama för vuxna av den iranska regissören Ashgar Farhadi, som en uppföljare till Oscarvinnaren Nader och Simin – en separation. Fast i Paris i stället för Teheran. Ska man vara trogen det förflutna eller gå vidare i livet? (S.E.H.) 

The Hunger Games: Catching Fire  HHHII
Jennifer Lawrence imponerar stort i den nya Hunger Games-filmen som de facto gör ett betydligt bättre jobb än ettan. Seriöst, skitigt och inte så lite gripande. (K.U.)

Mr Morgans sista kärlek  HHIII
Michael Caines åldring och änkling upplever en varm vänskap med en ung flicka men mötets och inledningens enkla och varma grundton kunde ha bevarats. (H.S.)

Salpa  HHHHI
En 14-årig pojke (Elis Lindfors) som lider av sin stamning är utgångspunkten för den strama, stiliga och subtila miniatyrkonst som regissören Zagros Manuchar trollar fram. (H.S.)

Gravity HHHHI
Children of Men-regissören Alfonso Cuaróns raffinerade och gripande, tidvis rentav existentiella äventyrsdrama om två astronauter i fritt fall. (A.S.)

Diana HHIII
Naomi Watts som prinsessan Diana, i Oliver Hirschbiegels omsusade persondrama där den förbjudna kärleken lägger beslag på huvudrollen. Välmenat men tunt och ibland rentav banalt. (K.U.)

Nuoren Wertherin jäljillä  HHIII
Jarmo Lampelas Goethe-inspirerade odyssé där en far försöker få svar på frågor om sin döde son. Sympatiskt men splittrat. (H.S.)

Lucifers sista liv HHIII
Rax Rinnekangas fortsätter att gå sina egna vägar, här i en film där en vilsen teaterregissör får sällskap av Lucifer och andlighetstörstande döda poeter. Ambitiöst men dramatiskt otillfredsställande. (K.U.)

Betoniyö   HHIII
Pirjo Honkasalos mörka odyssé med en förvillad 14-åring i Helsingfors betongghetto. Blir ändå hängande mellan drömlikt själslandskap och verklighetens vyer. (H.S.)

Don Jon   HIIII
Joseph Gordon-Levitts regidebut är en hafsig och spänningslös skildring av en porrfixerad ung mans väg och hans uppvaknande. (H.S.)

Leijonasydän  HHIII
I Dome Karukoskis film måste Peter Franzéns nynazist välja sida då han möter en flicka med liten mörkhyad son. Tänkvärt tema men spänningslöst som filmdrama. (H.S.)

Frances Ha  HHHII
Frances (Greta Gerwig) är en gamäng som storögd glider genom New York-livet, på tröskeln mellan studerande och vuxen. Noam Baumbachs varma och charmiga hyllning till en vänlig flicka, dock inte fullt så oemotståndlig som i hans ögon. (S.E.H.)

Kapten Phillips  HHHII

Paul Greengrass rekonstruerar i sin halvdokumentära stil gisslandramat 2009 med somaliska sjörövare och ett containerfartyg. Någonting om relationen mellan rika länder och u-länder kan väl också läsas in i dramat. (H.S.)

Promised Land    HHHII
Gus Van Sants vemodiga, välspelade och vitala drama om kontroversiell energiutvinning på den amerikanska landsbygden. Matt Damon ger sitt allt som manusförfattare, producent och i huvudrollen som energibolagens duktigaste försäljare. Smart politisk underhållning. (S.E.H.) 

Betties resa   HHHII
Nästan 70-åriga Catherine Deneuve still going strong i Emmanuelle Bercots road movie som helt kretsar sig kring henne. Annars inte så märklig. (H.S.)

The Grandmaster HHIII
Kampsportens och historiens dramatik möts i Wong Kar-wais levnadsteckning. Sceniskt snitsigt men episkt splittrat. (H.S.)

Lärjungen HHHHI
Ulrika Bengts med rätta till Oscar nominerade drama utspelar sig på en olycklig ö i havet. Niklas Groundstroem är en familjetyrann, Amanda Ooms hans hustru och Erik Lönngren hans unge lärjunge. Spännande, behärskad, smärtsam. (SEH)

Mud   HHHHI
Både den verkliga och "mytopoetiska" södern lever i Jeff Nichols atmosfärstraka Mississippiskildring med två pojkar på tröskeln till vuxenvärlden. (H.S.)

Jobs   HHIII
Apple-visionären Steve Jobs liv rullas upp i en mindre visionär och väldigt konventionell filmbiografi (H.S.)

Ögonstenen HHIII
I Jan Forsströms debutlångfilm möter vi en mamma (Emmi Parviainen) som gör allting och lite till för att beskydda sin dotter. Finstämt och personligt men dramatiskt något otillfredsställande. (K.U.)

Perfect Mothers   HHHII
Anne Fontaines något vaga och konventionella drama skildrar det mest förbjudna: två mödrar (Naomi Watts & Robin Wright) som ligger med varandras snygga söner (Xavier Samuel & James Frechwell). (SEH)

Över mörka vatten HHIII
En pojkes barndom förmörkas av en periodiskt våldsam far i Peter Franzéns uppväxtskildring regisserad av honom själv.  Bildspråket lider av brist på atmosfär och arom. (H.S.)

Stad av skuggor HHIII
Inte bra, inte dålig, men däremot oerhört bekant tonårsfantasyfilm om hjältinna i kärlekstriangel och slagsmål. Problemet är inte att världen saknas, utan att den presenteras så bristfälligt att bara fansen kan följa med. (SEH) 

Blue Jasmine  HHHHI

Woody Allen håller stilen men förnyar sig i drama där Cate Blanchett lever kvar i en redan förlorad mondän drömvärld. Stänk av Blanche Dubois i Linje Lusta. (H.S.)

Mitt liv med Liberace  HHHHI
Underhållaren Liberace var en pianiststjärna som släpades ut ur skåpet först efter sin död – Michal Douglas ger honom sitt allt i sin bästa roll. Underbart engagerande, fin epokskildring, kvick. Om det blir Steven Soderberghs sista film så har han gjort väl ifrån sig. (SEH)

The Way Way Back  HHHII
Descendants-duon Nat Faxons & Jim Rashs bitterljuva uppväxtskildring, historien om en 14-årig yngling som har svårt för sin styvpappa och hämtar sina kickar på andra (och roligare) håll. (K.U.)

Kekkonen tulee!  HHIII
Landsfadern Kekkonens genomresa i Lappland skapar eufori och enorma förväntningar i en liten by. Men Marja Pyykkös svarta fars saknar mer subtila stilmedel. (H.S.)

Now You See Me HHIII
Trollkonster och taskspeleri som megashow. Men egentligen är Louis Leterriers film bara ett bländverk och en tom uppvisning. (H.S.)

Renoir HHHII
Gilles Bourdos stämningsbild med fadern Pierre-August Renoir och sonen Jean Renoir på franska Rivieran 1915. Och med den unga Andrée som inspirerande musa för bägge. (H.S.)

Bekas HHIII
Kurdiska bröder på flykt, med siktet inställt på drömmarnas Amerika. I sig hjärtskärande syskondrama som dramatiskt sett inte når riktigt ända fram. (K.U.)

What Maisie Knew HHHHI
Modern filmversion av Henry James roman från 1897. En förvillad liten flickas tillvaro med ständiga pendlingar mellan de separerande föräldrarna. (H.S.)

The Bling Ring HHHII
Satir om tonårsliga i LA som stjäl prylar från kändisar och som vuxenvärlden har svikit. Ingen är cool som Sofia Coppola men det är svårt att bry sig om en enda person här. Samhällskritiken är däremot sylvass. SEH 

Pystyssä HHIII
Finländsk indiefilm, historien om två unga kvinnor som med våld resp. prostitution försöker klara vardagen. Något tunt men berättarmässigt respektingivande. (K.U.)

The Great Gatsby  HHHII
Baz Luhrmanns fyrverkeri gör inte F. Scott Fitzgeralds stilla brinnande brasa rättvisa men blir en färgrann show som fångar någonting av jazzåldern. (H.S.)

Spring Breakers HHHHI
Hedonismen personifieras i Harmony Korines drama om det ökända vårlovet spring break, där jakten på tonårskickar blir det man trånar efter när allt annat i livet ter sig meningslöst. (A.S.)

Alla våra begär   HHHII
Philippe Liorets lågmälda och engagerande samhälleliga drama som förmörkas av sjukdom och död. Ändå upplyftande. (H.S.)

To the Wonder   HHIII
Terrence Malick odlar sin estetik in absurdum i ett poem som vill fånga kärlekens vågrörelse. Stelnar dessvärre i monotoni och maner. (H.S.)

Bortom bergen  HHHHI
Djävulsutdrivning bland unga nunnor i ett rumänskt kloster på 2000-talet blir drama om den fria viljan, likgiltighet och kärlek tack vare regissören Cristian Mungius behärskning och balans. Rumänien verkar nästan, men bara nästan, ha gått ur askan i elden. (S.E.H.)

Kon-Tiki HHIII
Thor Heyerdahls expedition är fortfarande ett saltstänkt äventyr också om den norska storsatsningen hela tiden håller sig hitom det konventionella. (H.S.)

Jakten HHHHI
Thomas Vinterbergs andlöst spännande och hisnande välskrivna drama om en dagisfarbror (Mads Mikkelsen) som sugs ner i en skuldspiral, anklagad för övergrepp mot en liten flicka. På den lilla orten är "ingen rök utan eld" lika outplånligt som ett brännmärke. (S.E.H.)

The Place Beyond the Pines HHIII
Fäder och söder i episkt brottsdrama, filmen där Ryan Goslings mc-knutte och bankrånare anger tonen. Lika ambitiöst som illusionslöst men helheten, en triptyk, haltar och finalen låter vänta på sig. (K.U.)

Dans la maison HHHII
Sympatisk men lite blek fransk film av François Ozon om en lärare som blir besatt av en 16-årig begåvad elev och hans satiriska autofiktiva skrivprojekt om en klasskompis. (S.E.H.)

Amour HHHHH
Michael Hanekes virtuosa kärleksdrama om ett äldre par (Jean-Louis Trintignant & Emmanuelle Riva) inför döden. Omskakande, rörande, prisbelönt. Konstfilm när den är som bäst. (S.E.H.)

THRILLER

Pionér HHHII
Det svarta guldet i Nordsjön ger upphov till ett dykardrama som inte saknar paranoida drag. Norsk konspirationsthriller med 80-talsförtecken. (K.U.)

Runner Runner HHIII
Nätpoker som big business i välkänd men mekaniskt framställd moralitet där lärjungen (Justin Timberlake) slutligen gör upp med läromästaren (Ben Affleck). (H.S.)

Paranoia   HHIII
Den amerikanska framgångsdrömmen och dess mörka frånsida exponeras än en gång i en ny och något schematisk "Wall Street", nu förlagd till telekombranschen. (H.S.)

Robocop HHIII
En nyproduktion av kultförklarade Robocop. Regissör José Padilha förstår inte att använda sig av Detroits verkliga öde och satiren går vilse i försöket att göra en cool actionfilm. (M.M-M)

FANTASY

Hobbit: Smaugs ödemark  HHHHI
Resan går vidare för Bilbo och de tolv dvärgarna: mörkare, farligare, draken Smaug. Peter Jackson har visualiserat fantasivärlden storartat i tvåan i trilogin. (S.E.H.)

Ender’s Game HHIII
Orson Scott Cards 80-talsopus som dystopiskt scifi-äventyr med militaristiskt sinnade barngenier för ögonen. Svärtat och provokativt men framför allt kyligt. (K.U.)

Percy Jackson: Monsterhavet  HHIII
Film nummer två om Percy Jackson, son till självaste Poseidon. Här finns det gott om specialeffekter men lite substans.

Oz the Great and Powerful HHHII
Sam Raimis nya bidrag till Oz-mytologin är utan att vara himlastormande ändå en fyndig saga om illusionens makt, en magi som även inkluderar filmkonsten. (H.S.)

KOMEDI

Risto Rappare och listige Lennart HHHII
Den i ordningen fjärde Risto Rappare-filmen, nu med ett helt nytt skådespelargarde. Lägg till en bredsida gammal god förväxlingskomik, sluga barn och stolliga vuxna, och det artar sig. (K.U.)

En fosterländsk man HHIII
Arto Halonen återvänder till dopningen och skidsporten, nu i den svarta komedins tecken. Den spretiga helheten söker ändå sin adekvata form. (H.S.)

Farväl till maffian  HHIII
Robert De Niro som tjallare och ex-mafioso i franska småstadslandskap. Genren är svart komedi och wise guy-satir men Luc Besson kommer ingen vart med materialet. Våldet överskuggar humorn. (K.U.)

Last Vegas  HHIII

Barndomens vänner möts på nytt i Las Vegas i ett onödigt burleskt och publikfriande äventyr. Även om Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman och Kevin Kline utgör en färgstark kvartett. (H.S.)

About Time HHHII
Lurig och gripande kärlekshistoria av brittiska romcom-experten Richard Curtis. Sällan har väl tidsresor varit lika emotionellt inbjudande. (K.U.)

Mieletön elokuu HHIII
Ungdomsfestivalen i Helsingfors sommaren 1962 utgör fyndig fond i Taru Mäkeläs komedi där kärleken segrar men uppslagen sinar. (H.S.)

The Heat HHIII
Klassisk snutkomedi i olika barn leker bäst-skolan, nu med murbräckan Melissa McCarthy och pedanten Sandra Bullock. Men även om idén är kul blir det i längden rätt tjatigt och ovasst därtill. (K.U.)

We're the Millers   HIIII
Mycket lös komedi där måltavlan är den präktiga amerikanska familjen som slutligen ändå sentimentaliseras. (H.S.)

The Internship  HHIII
I sig kul idé om 40-åringar på jakt efter ett jobb inom den digitala sektorn tappar mark redan på manusstadiet. Måttligt roligt, trots att Vince Vaughn & Owen Wilson minsann kan slänga käft. (K.U.)

Kära passagerare HHHII
Pedro Almodóvar är ohemult publikfriande i en genre som man trodde var utdöd: den erotiska flygplanskomedin. Hämningslöst lätt, smaklös och glad underhållning. (S.E.H.)

Baksmällan 3 HHIII
Besvikelsen är stor när Todd Phillips i den tredje och sista Hangover-filmen såsar till det. Galenpannan Zach Galifianakis är i sitt esse men skratten är på kort och stilistiskt stjälper bygget. (K.U.)

Smurfarna 2   HHIII
De "belgiska" blådårarna på nya äventyr, nu med New York och Paris som hållplatser. Fartfyllt och lekfullt men som så ofta lite väl flåsigt. (K.U.)

21 tapaa pilata avioliitto HHIII
Romcom med kvinnliga förtecken och råddbollen Armi Toivanen som cynisk hjältinna. Lekfullt och spralligt, fullt av fina observationer, men helheten känns något lös. (K.U.)

ANIMATION

Lego-filmen HHHII
En "Toy Story" med legofigurer, historien om en knegare som tar upp kampen mot en maktfullkomlig tyrann. Detaljerat och skruvat om än lätt hysteriskt. (K.U.)

Det regnar köttbullar 2  HHIII
Originalfilmen, den om snabbmat som dimper ner från skyn, var inte alls illa. Vilket man inte kan säga om uppföljaren, en bra flåsig sak där volymen slår ut den inspirerade galenskapen. Även i 3D. (K.U.)

Boule & Bill
Fransk familjefilmssuccé med busiga gossebarn, jyckar och besvärliga grannar i centrum. Live action-dramatik dubbad till finska, ej betygsatt.

Turbo  HHHII
Även sniglar kan – åka fort som attan. I Dreamworks nya är det just en snigel som tar upp kampen med världens snabbaste chaufförer, detta i en förutsebar men snygg och riktigt söt sak. (K.U.)

Flygplan HHHII
Luftburen Cars-kopia, om ett skamfilat besprutningsplan som siktar högt och långt. Allt annat än originellt men skojfriskt och fungerande, med exotiska miljöer och en fin sensmoral.

Dumma mej 2  HHHII
Mera storskurkar med ett hjärta av guld och små gula faror som lallar, härjar och har sig. Något ojämnt men ofta hejlöst roligt, även på svenska. (K.U.)

DOKUMENTÄR

Historien om en regnskog HHHII
Pingvinernas resa-regissören Luc Jacquet tar sig an den tropiska regnskogen i en film som övertygar såväl visuellt som berättarmässigt. Vackert och vemodigt. (K.U.)

Poski poskea vasten  HHIII
Tre argentinska tangomusiker åker till de tusen sjöarnas land, bara för att kollidera med en helt annorlunda tangokultur. Kul grej, komplett med Reijo Taipale, men klyschorna haglar. (K.U.)

Knucklebonehead   HHIII
Musikern och murbräckan Knucklebone Oscar i helbild, på turné i Kina och på hemmaplan. En dokumentär som inte skyr fiktiva inslag. (K.U.)

Selänne HHIII
JP Siilis dokumentär får med mycket om både ishockeyspelaren och människan Teemu Selänne men de snabba och ständiga hoppen gör ett smått splittrat intryck. (H.S.)Jack Ryan - Shadow Recruit HHHII

Action med välbekant tema – de goda amerikanerna slåss mot de elaka ryssarna som vill åstadkomma en världsomspännande ekonomisk kollaps. Hygglig underhållning, biljakterna oväntat korta. (A.H.)

Minnen  HHHHI
Peter von Bagh på spaning efter 1950-talets Uleåborg där han växte upp. Ett rikligt och dynamiskt sammanfogat bildmaterial borgar för en vibrerande tidsbild. (H.S.) 

1D: This Is Us   HHIII
För att vara en dokumentär går Morgan Spurlocks pojkbandsopus inte direkt på djupet. Så varför inte kalla detta för en konsertfilm med publikvänliga pojkstreck som bonus. Visas även i 3D (K.U.)

American Vagabond HHHII 
Gripande och dramatiskt mättat om pojkkärlek i kläm mellan den insnöade småstadsverkligheten och ett San Francisco som ger kalla handen. I regi av Susanne Helke, med hjärta och smärta. (K.U.)

Mecenaten HHHII
Pia Andrells informativa och upplysande dokumentär om Sara Hildéns märkliga karriär som affärskvinna och konstmecenat. (H.S.)

Mer än honung HHHII
Schweizisk dokumentär om plötslig bidöd runt hela världen. Det angelägna ämnet övertygar mer än det filmatiska utförandet, men närbilderna på bina är otroliga. (S.E.H.)

ACTION

Grudge Match HHIII
Sylvester Stallone och Robert De Niro som två gamla ringrävar i luven på varandra. Lite som Rocky Balboa, fast helt utan finesser och fräschör. 

The World’s End HHIII
Fem barndomsvänners nostalgiska krogrunda 20 år senare förvandlas till science fiction och skräck. Dessvärre är det en stilbrytning utan hemliga djup. (H.S.)

Thor: The Dark World   HHIII
Alldeles som om åskguden Thor (Chris Hemsworth) inte skulle ha nog med trubbel på hemmaplan pockar också Midgård på uppmärksamhet. En av de tristare och tröttare superhjältefilmerna. (K.U.)

Metallica: Through the Never  HHHII
Konsertfilm med James Hetfield et consortes, ackompanjerad av mera fantastiska utsvävningar som klär musiken i bild. Något såsigt men musikaliskt yvigt, en trash metal-mässa för de troende. (K.U.)

Machete Kills   HIIII
Danny Trejos självsvåldige rättskipare på nya äventyr, nu med Mel Gibsons superskurk på halsen. Retrocampsåsigt, föga underhållande. (K.U.)

2 Guns HHIII
Isländska regissören Baltasar Kormakur i sällskap av Denzel Washington och Mark Wahlberg, täckmantelsnutar som hotar att själv åka dit. Skjutglatt, rejält och inte så lite energiskt.  

Snabba cash livet deluxe  HHHII
Den tredje och avslutande filmen i den hårdkokta men ändå nyanserade Jens Lapidus-trilogin. Ödesmättat så det förslår, nu när Jorge, Radovan och JW står inför den sista striden. (K.U)

Rush  HHIII
Rivalerna Niki Lauda och James Hunt drabbar samman på 1970-talet i Ron Howards högoktaniga men nog så tillrättalagda racerdrama. (H.S) 

Riddick   HHIII
Vin Diesel återvänder till det karga, scifi-vänliga Riddick-universumet men trots det hoppingivande inledningen blir det rätt trist och mekaniskt. (K.U.)

Red 2   HHIII
Avpolletterade veteranagenterna Bruce Willis och John Malkovich på nya äventyr, nu med halva världen som lekplats. Skådespelarna är rätt så festliga men materialet spretar åt alla håll. (K.U.)

White House Down  HIIII
Vita huset ockuperas för andra gången i år i Roland Emmerichs ytterst klichéspäckade "Die Hard"-drama. Nästan omedvetet komiskt. (H.S.)

Kick Ass 2  HIIII
Ännu en superhjälte-satir där den värsta eskapismen får ge vika för mera verklighetsbaserade (tonårs)hjältar. Dessvärre är slutresultatet mera brutalt än kvickt, våldet utgår med segern. (K.U.) 

World War Z HHHII
Förvånansvärt tajt och spännande zombiethriller med Brad Pitt som FN-expert på kollisionskurs med de levande döda. Lika maffigt och rafflande som personligt, aldrig mekaniskt. Även i 3D. (K.U.)

Pain & Gain  HHHII
En annorlunda Michael Bay-film, historien om tre kroppsbyggare (och krutuppfinnare) som kidnappar en rikeman och såsar till det. Mark Wahlberg och Dwayne Johnson övertygar stort. (K.U.)

Wolverine HHIII
Marvel Comics-äventyr med Hugh Jackman. Standardiserad serieunderhållning utan överraskningar. (H.S.)

The Lone Ranger  HHIII
Pirates of the Caribbean-gänget i Vilda Västern, i sällskap av maskerad gunslinger och hans indianpolare. Mera omständligt än lätt och ledigt. (K.U.)

SKRÄCK

Carrie   HHIII
Brian De Palmas neoklassiska Stephen King-filmatisering i ny skrud, med Chloë Grace Moretz som mobbad tonårstjej med telekinetiska krafter. Rafflande och snyggt men knappast nyskapande. (K.U.)