Vid fyren. Erik Lönngren spelar lärling ute i havsbandet, i Ulrika Bengts nya film.

Ulrika Bengts nya visas i Esbo

Esbo Ciné startar i dag. Öppningsfilm är Steven Soderberghs My Life with Liberace (med Michael Douglas som glamorös pianist) och som avslutningsfilm fungerar isländska Djupet, en saltstänkt överlevnadshistoria av Baltasar Kormákur.

Finlandspremiär blir det också för Ulrika Bengts Lärjungen, ett psykologiskt spetsat ungdomsdrama som utspelar sig på en ö i den yttre skärgården. Det är sommaren 1939 som 13-åriga Karl (Erik Lönngren) får anställning som fyrvaktarlärling, bara för att efter den inledande vänskapen hamna på kollisionskurs med fyrvaktarens egen son.


Den egentliga biopremiären infaller i slutet av september. Andra aktuella Esbo Ciné-titlar i höst är Jan Forsströms Silmäterä, ett familjedrama, och Taru Mäkeläs Mieletön elokuu med handlingen förlagd till början av 1960-talet. Det är fråga om en romantisk komedi som utspelar sig mot en bakgrund av det socialistiska festivaltåget. Kati Outinen är hattförsäljaren som av en slump träffar sin ungdomskärlek, en tjeckisk saxofonist.


Sett ur ett nordiskt perspektiv hör Jan Troells Dom över död man till de intressantare bidragen. Det här är ju historien om tidningsmannen Torgny Segerstedt (Jesper Christensen), en av Sveriges mest skoningslösa nazimotståndare som redan 1933 gick till hårt angrepp mot Hitler.


– Det är klart att Segerstedt lekte med elden och att han kunde betraktas som en säkerhetsrisk, konstaterade den svenska veteranregissören i en intervju för Hans Sundström, publicerad i Hbl i somras.


Bland de gamla stötarna noterar vi också Ken Loach som i dokumentären Spirit of ’45 skildrar den brittiska arbetarklassens uppgång och fall. Inte att förglömma: Margarethe von Trottas drama Hannah Arendt, om den tysk-judiska filosofen (gestaltad av vem annan än Barbara Sukowa) som hamnade i blåsten i det efterkrigstida Tyskland.


Till de mera självklara festivalfavoriterna hör Woody Allens nyhet Blue Jasmine som ingår i den prestigefyllda ”Première”-serien. Under samma rubrik sorterar Anne Fontaines Perfect Mothers, en moraliskt vågad Doris Lessing-filmatisering med Naomi Watts och Robin Wright.


Uppmärksamhet förtjänar även Viviane Blumenscheins Kind mot kind, en dokumentär om argentinska tangomusiker och deras möte med det blåvita vemodet.


Georgisk tragikomedi


Som vanligt ligger fokus på den europeiska filmen men det finns gott om undantag, utomordentligt intressanta sådana. Comrade Kim Goes Flying är något så ovanligt som en romantisk komedi med nordkoreanska rötter. Keep Smiling av Rusudan Chkonia är en georgisk tragikomedi som tar avstamp i en skönhetstävling för mödrar.
Den nya rumänska filmen, inte sällan värd en eloge, representeras av Calin Peter Netzers Berlinvinnare, den (även) på hemmaplan populära Child’s Pose som gör upp med den korrumperade vardagen i österled.


Årets utomhusfilmer är Richard Linklaters Before Sunrise (Esbo) och Woody Allens Vicky Cristina Barcelona (Helsingfors). Till möblemanget i Esbo hör givetvis också räckan av hbtq-filmer (Pink Zone) samt utbudet av fantasyrullar (Méliès d’Argent).


Esbo Ciné 16-25.8.2013. Kino Tapiola, Esbo kulturcentrum och Bio Rex Sello.