RASP. Anders Sundströms baryton lät tyngre än någonsin tidigare när Häxjesus inledde Flowfestivalen. (Foto: Benjamin Suomela)

Flow | Häxjesus i stora sandaler

Häxjesus inledde Flowfestivalen inför finlandssvenskt kramkalas.

Häxjesus 
Flow Blue Tent, fredag 9.8

Det finns en speltid som ingen artist vill ha, och det är den allra första på en festival. Detmesta festfolket ramlar inte in förrän det blir mörkt, och när Häxjesus klockan 17 på fredag eftermiddag skulle inviga Blue Tent-scenen var som väntat ingen på plats. Inte en själ.

Det kräver ballar att gå ut på scen framför en tom parkett, men det var precis vad solisten Anders "Flanders" Sundström gjorde, och dessutom hälsade han "alla" välkomna.
Och visst kom de till slut. (Det kanske inte var de smartaste logistiken att öppna festivalportarna samtidigt som första bandet börjar. Själva smög vi in i förtid via bakdörren.)

För publiken blev konserten rena finlandssvenska puss- och kramkalaset (hej är du också här!?) till tonerna av vårt bästa showband just nu, och månne inte en och annan etniskt utomstående nyfiken också rymdes in under den enorma tältduken. Speciellt roligt var det att se hur oberörda killarna i bandet var inför sin "största" spelning hittills. Det måste ha legat nerver på ytan någonstans under de bländvita kragskjortorna.

Setlistan bestod av de säkra korten – Bästa bästisar, Gift dig och Respect, man steg fram starkast – och Sundströms röst var mer övertygande än jag hört den tidigare, coh det att micksladden lossnade tre gånger störde inte alls, situationskomik liksom, men två snäpp volym till på sången hade inte skadat. Inte på gitarrerna heller. 

Häxjesus svävar alltid i ett ambivalent gränsland mellan rockband och performance av ett rockband, kroppskontrollen på scen som en teaterutbildning ger skakar man inte av sig, och de sansade arrangemangen i låtarna skulle ibland må bra av lite mera punch i fejset och mindre stil. (Det finns distpedaler till salu på t.ex. Ebay.)

En halvtimmes show kändes till slut alldeles för kort, bandet hann knappt bli varmt i kläderna, men på något sätt ska man ju korka festivalhelgen. Att se Mitja Sirén spela headbanging theremin var definitivt en av de bästa korköppnarna jag varit med om. 

Nu börjar det. 

--

Lyssna på Häxjesus album Flickmusik via Spotify här nedan.