Henrik Heselius (Foto: Ida Henrikson)

Kristallklart mot nostalgi

Veckans dj Henrik Heselius är både skådespelare och musiker, men nu har den senare rollen fått ta överhanden med banden The Wha's och det egna hjärtebarnet Crystal Clears.

Det började som en crossover-performance med starka politiska undertoner sommaren 2012, en insats mot den sannfinländska "jytkyn" i riksdagsvalet. Som en del av konstnärsgruppen De Kristallklaras utställning Isolation på Galleri Sinne i Helsingfors sommaren 2012, med ett starkt budskap om tolerans och öppenhet, stod Crystal Clears och vävde sin hypnotiska ljudmatta.

– Isolation var ett koncept jag tänkt på länge, det kändes att jag måste göra något åt det obehagliga politiska klimatet, säger skådespelaren och musikern Henrik Heselius, som tillsammans med Ludvig Allén och visualisten Oscar Hagen utgör Crystal Clears.

Bandets musikstil drar mot krautrock, psykedelia, ambient och mörk electro, med Hagens videoverk som stöder den tidsupplösande och suggestiva upplevelsen.

– Vi har hittat en klar egen riktning för bandet nu, säger Heselius. 

Senare i höst kommer Crystal Clears debut-ep, och nu närmast ska Crystal Clears uppträda på Fringe Fest i Stockholm den 21 augusti. Spelningen sker på taket till Kulturhuset. 

Med sin veckans dj-låtlista ville Henrik utmana sig själv och lyssnaren att hitta den nya vågen av finska band.

– Jag tycker den mesta musiken som görs i Finland är nostalgisk och följer gamla, trygga genrer. Rock och pop görs "så som det ska göras", och därför ville jag lyfta fram sådana band som går utanför mallen och försöker göra något modernt och nytt. Det är samma nostalgi som går igen i den sannfinländska ideologin om hur bra det var förr. Man måste kämpa mot alla former av den. 

HENRIKS LÅTLISTA MED KOMMENTARER

1. I was a teenage satan worshipper, Make your move: "Bra exempel på att köra bil i natten och märka att landskapet förändras runt om dig."

2. Streak and the Raven, King's heart: "Den är modig. Den är mystisk. Den är drömsk."

3. K-X-P, 18 hours (of love): "En konstant spänning, men kokar inte över. Bra video också."

4. Rubik, Laws Of Gravity: "En av Finlands bästa live band. Tycker bättre om bandet live än på skiva, men den här fungerar alltid. Hypnotisk på ett sätt, dansant på ett annat."

5. Big Wave Riders, Waiting in the wings: "Skönt stor ljudvärld, skönt rå, skönt hysteriska inslag."

6. French Films, Convict: "En favorit av bandets lite äldre låtar. Den ger mig energi. Bra energi."

7. Robin Pahlman, Tears of miss Lonelyhearts: "Den är ärlig. Den är rik. Den har längtan. Den har hopp."

8. Zebra and Snake, Big bad drummer: "Den har tyngd. Den har mod. Den har långfinger."

9. Femme En Foururre, Letter to my brother: "För mig bort med repetativa, rostiga slag. Rostiga men svevande slag."

10. Heartbreak Stereo, Down the Boulevard: "Driver på, river med, släpper inte taget. Bra både live och på skiva."