The Knife inleder Flowfestivalen i kväll. Foto: Flowfestival.com

Något för envar på Flow

Fyra dagar av musik, konst, film, matupplevelser. I dag börjar Flowfestivalen i Södervik i Helsingfors. Hbl:s journalister väljer ut sina förhandsfavoriter under festivalen.

JENNY JÄGERHORN, musikredaktör

The Knife (SWE)
Öppningskonsert, onsdag 20.50.
Får se vad syskonen Dreijer hittar på, kritiken av både nyaste skivan och liveföreställningen har på vissa håll varit frän. Det kan bli genialiskt eller floppa, mediokert blir det knappast.

Moderat (GER)
Lördag kl 24, Nokia Blue Tent.
Housesnubbar från Berlinscenen sammanstrålar i stämningsfull elektronisk musik som skiter i rådande trender.

Cola & Jimmu (FIN)
Lördag kl 17, RBMA Backyard.
Äkta paret Nicole Willis & Jimi Tenors nya projekt bjuder på gamla gardets house med inslag av jazz och soul. Pinfärska Enigmatic är hör till sensommarens on repeat-album.

---

PHILIP TEIR, kulturchef

Jens Lekman (SWE)
Lördag kl 18.45, huvudscenen
Så sent som i går lades svenska Jens Lekman till lördagens program. Jag har sett honom två gånger och han brukar alltid vara underhållande, med sin naivistiska popmusik som blandar influenser från Jonathan Richman, Paul Simon och diverse udda samplingar.

Beach House (USA)
Lördag kl 24, Nokia Blue Tent.
En av de finaste spelningar jag sett på Flow – eller över huvud taget under de senaste åren – var det drömska popbandet Beach House för tre år sedan. Deras nya album kom ifjol och ingenting tyder på att det kommer att vara sämre den här gången.

Nick Cave & The Bad Seeds (AUS/UK)
Lördag kl 22.30, huvudscenen.
Yle Teema visade i helgen en konsert med Nick Cave från 2008. Det gav definitivt mersmak inför lördagens spelning, ett av de lite tyngre namnen på årets festival dessutom. Fjolårets album Push The Sky Away är klassisk Nick Cave med hög svansföring. Men livefavoriten Red Right Hand från 1994 blir förmodligen bäst också den här gången.

---

JANNE STRANG, ledarskribent

My Bloody Valentine (IRL)
Lördag kl 21.30, Nokia Blue Tent.
Shoegazens pionjärer gjorde comeback 2007 efter tio års paus, och lyckades dessutom överraska positivt med albumet Mbv i vintras.

Public Enemy (USA)
Söndag kl 17, huvudscenen.
Den politiska rappens viktigaste band gjorde sitt livsverk med albumtrippeln 1988–91. I dag är det mest show, men bara tanken att se Chuck D livs levande får det att krypa i skinnet.

Kraftwerk (GER)
Söndag kl 21.30, huvudscenen. 
Absolut noll publikkontakt, absolut noll show, men trots det kan man stå som hypnotiserad i två timmar och glo på de fyra människorobotarna.

---

BENJAMIN SUOMELA, fotograf

Karenn (UK)
Fredag kl 22, RBMA Backyard. 
Karenn är ett samarbete mellan Blawan och Pariah, två pionjärer inom brittisk basmusik. Ifall brittisk industriell techno faller dig i smaken skall du definitivt ta och kolla in duon och låta de mörka och monotona rytmerna ta över dina sinnen.

Âme (GER)
Lördag kl 24, RBMA Backyard.
Âme som består av Kristian Beyer och Frank Wiedemann har besökt Finland ett antal gånger och är inget nytt namn inom Helsingfors nattliv. Soul-inspirerade deep house-rytmer är en perfekt avslutning för Flow på lördagen. Släpp loss och låt dina fötter ta över på dansgolvet.

Kiki (FIN/GER)
Söndag kl 19, Ääniwalli.
Om du fortfarande känner att du inte fått dansa tillräckligt under Flow-veckoslutet tar du dig till Vallgård på söndag. Kiki från Finland som gjort sig ett stort namn inom den europeiska klubbscenen kommer att leverera rytmfylld housemusik i Vallgårds kvarter. Ääniwalli som varit det absolut bästa med Helsingfors klubbscen på länge är ett evenemang du inte kan missa i sommar.