Idols var en bra grund för en nybörjare i branschen, men efter singelsläppet i Finland i maj i år är siktet redan inställt på att slå igenom utomlands. Foto: Benjamin Suomela

Lotta söker inspiration till sina låtar i parker

Hon blev känd som Idols-Lotta, men har nu genomgått metamorfosen till artisten Lotta Sandholm. Siktet är inställt på att erövra en plats på den internationella musikkartan.

Under sommarmånaderna kan du i någon av huvudstadens parker få syn på en solig och glad figur som sitter och gnolar på melodislingor. Den lilla svarta anteckningsboken du ser att hon sitter och skriver i ruvar på nerraffsade sångrader och instuckna papperslappar med idéer. Från Idolstiderna har figuren i parken nu ställt sig upp på egna ben som musikartist. Som novis i branschen har åren efter Idols varit fyllda av nya saker att lära sig, men Sandholm har haft turen att få en skarpsynt beskyddare och mentor hon litar på, nämligen musikern och gitarristen Gary, alias Tuomas Keskinen.

– Jag kunde ingenting om att vara artist innan jag började jobba med Gary, 95 procent av det jag vet har jag lärt mig av honom, säger Sandholm då vi träffas vid Tölöviken nära hennes nya hemkvarter.

Gary, som arbetat med en rad artister både i Finland och nu i Los Angeles i USA, samarbetar med Sandholm både i låtskrivandet och med produktionen. Det är också via hans skivbolag hennes första singel gavs ut.

Färdigt dukat musikbord

Under Idolstiden behövde sångaren inte bekymra sig för annat än att sjunga och uppträda, resten fixades av diverse medarbetare och produktionsteam. Nu har Sandholm fått bekanta sig med allt från att skriva egna texter och fundera på vad för sound hon vill ha på sin musik, till att sälja uppträdanden och sköta den byråkratiska biten i form av till exempel att skicka räkningar för spelningar. Om åren 2011 och 2012 präglades av spelning efter spelning då Sandholm red ut Idolsvågen, är sommaren 2013 med hennes egna ord en låtskrivarsommar.

– Det blir i medeltal bara ett par spelningar per månad nu. Just nu har jag till exempel tre nya låtar under konstruktion. Det fina med sommaren är att man kan sitta i parker och skriva, de bästa låtskrivningssessionerna har jag haft just i parker.

 

Lotta Sandholm
  •  Ålder: 25 år.
  •  Familj: Sambo, mamma, pappa, tvillingbror och lillasyster
  • Bor: I Helsingfors.
  • Gör: Musicerar, gärna i solen.
  •  Bästa med sommaren: Känslan av frihet och glädje.
  •  Äter: Grillmat!
  •  Dricker: Apelsinsaft blandad med vichyvatten.
  •  Läser: Pocketböcker som inte kräver djupare tanke.

Genreöverskridande artist

Planerna är att släppa nästa singel till hösten och arbetet med det kommande albumet är i full gång. Först spelas demoversioner av singlarna in och på det följer finslipning och studioinspelning. Sandholm vill inte låsa sig vid en viss musikgenre, utan kan tänka sig att göra allt från mer dansvänliga klubbhits till akustiska nummer, men en röd tråd och en Lottaprägel ska finnas på allt. Den första singeln Start Again som släpptes i maj i år är en blandning av rock, pop och country. Den har tagits emot väl av kritiker, men radiosuccén på de finskspråkiga kanalerna har tills vidare uteblivit.

– Mottagandet har överträffat mina förväntningar, det är trots allt min första singel. Många artister har sagt att de finska kanalerna ibland väntar månader innan de tar till sig en ny låt.

Som namnet antyder handlar Start Again om en nystart.

– Inspirationen till den låten har kommit från det jag sett hända med så många vänner. Som kompis ser du från sidan hur någon mår dåligt i ett förhållande och hur den personen sedan blir sig själv igen då förhållandet tar slut.

Egentligen hade Sandholm beslutat att gå mot låtskrivarströmmen och inte skriva om kärlek.

– Jag tror att det höll ungefär de fyra första låtarna jag skrev, säger hon och skrattar.

Sandholm kommer ändå inte höras sjunga ångestdrypande snyftballader, utan hennes musik ska vara positiv och peppande. Vill man avläsa ett övergripande tema för den nya plattan handlar det om att tro på sig själv.

– Det handlar om att följa den där magkänslan. Vid sidan om musiken har jag jobbat mycket med barn och ungdomar och genom det har ämnet blivit allt viktigare för mig, självkänslan måste upp.

Ser du det som din uppgift att fungera som ett slags förebild för barn och unga genom musiken?

– Jag ser att alla, vare sig du är en fabriksarbetare, en journalist eller en artist har du som vuxen ett ansvar för barnen. Det är ju barnen som i framtiden bygger upp samhället.

Musikmässigt, vad hoppas du att framtiden bjuder på?

– Målsättning är nog att ta steget utomlands. USA är ett så stort land att man inte behöver konkurrera med alla toppartister, det räcker med att få lyssnare i en pytteliten delstat så är det redan nästan lika många som hela Finlands befolkning.

Ett sätt att göra inträdet på internationella marknaden lättare är att samarbeta med någon redan etablerad artist. Sandholm medger att något sådant är på gång, men hemlighåller tills vidare med vem