Prisbelönad. Foreign work award är ett av de tyngsta musikpriserna i Japan. Nu har det gått till låtskrivaren och sångartisten Johan Becker, bosatt i Stockholm sedan 1997, men uppväxt i Närpes. Foto: Matts Lindqvist

Ex-Närpesbo kung i Japan

Som liten pojke slog han på trummor hemma i Närpes och drömde om att bli proffsmusiker. I dag ståtar Johan Becker med ett japanskt musikpris för en låt som blev en symbol för Japans väg tillbaka efter tsunamin.

Frågar du folk på gatan i Japan om de känner till Johan Becker är risken stor att du möts av levande japanska frågetecken.

Frågar du samma japaner vem popgruppen Exile är och om de känner till låten Rising sun är chansen uppenbar att du möts av ett enda stort japanskt leende.

Exile är stora i Japan och deras låt Rising sun är om möjligt ännu större.

Eller deras och deras, det är faktiskt inte deras låt. Och låten heter egentligen inte ens Rising sun, utan Runaway. Och pappa till låten är ingen japan, utan Johan Becker, bosatt i Stockholm, men med rötter i både Närpes och Helsingfors.

Nu har Johan Becker fått pris för sin låt som tagit Japan med storm. Det är ett pris som Jasrac, Japans motsvarighet till Teosto, årligen delar ut till utländska låtmakare som skrivit den låt som dragit in mest pengar under ett år.

Johan Becker fick årets pris i hård konkurrens med bland andra Annie Lennox och Lady Gaga. Och han har namnstarka företrädare som pristagare. För ett år sedan gick det till John Lennon och Paul McCartney för All you need is love. Det behöver alltså inte vara en färsk låt, utan man har konkurrens också av gamla klassiker.

– Priset väger tungt. Det är ungefär som Grammy i USA, säger Johan Becker.

Hitten en slump
En stark orsak till att just Beckers låt slog igenom så stort i Japan är tsunamin 2010. Rising sun blev nämligen en symbollåt för japanernas kamp med att bygga upp landet igen efter tsunamin, lite lik We are the world, som spelades in för de svältande i Etiopien på 1980-talet.

– Låten handlar om att gå mot ljuset efter den fruktansvärda tsunamin. Den här låten blev den officiella välgörenhetslåten efter tsunamin.

Men det hade Johan Becker ingen aning om när han skrev originalet Runaway.

– Allt var en ren slump. Jag släppte låten under eget artistnamn Bekker och en av dem som jag skrev låten tillsammans med skickade den till Japan.

Samtidigt letade Exile efter en ”tsunamisång” och ramlade över Beckers Runaway. Plötsligt gick telefon- och mejltrafiken het mellan Sverige och Japan. Avtal skrevs och låten fick japansk text.

Genomslaget blev stort. Låten sålde över en miljon bara som ringsignal i mobiler, en halv miljon singlar och en miljon album. Dessutom ville flera företag, som Toyota och Nintendo, använda låten i sin reklam.

– I och med att låten behandlar hela det traumatiska med tsunamin blev den folkkär i japan, säger Johan Becker.

Vad betyder priset för dig och din karriär?
– Det är ju en fjäder i hatten och ett slags kvitto på att man är bra på det man gör. Jag brukar säga att nittio procent är motgång och tio medgång i den här branschen. När man får den här framgången måste man förstå att stanna upp och njuta av det.

Ekonomiskt då, kan du dra dig tillbaka nu för resten av livet?
– Nej, men nu kan jag luta mig tillbaka ett par år. Jag behöver inte vara stressad de närmaste åren åtminstone.

Och inte nog med det. Johan Becker har fått ytterligare en hit i Japan, med låten Paparazzi och flickbandet Girls Generation.

Började som trummis
Fast hemma vid matbordet hos Johan Becker, i hans tuffa lägenhet i två våningar på Östermalm i Stockholm, känns Japan avlägset. Det är här Becker tar emot Hbl och det är här han svarvar fram sina hitlåtar.
För det har blivit några.

Innan succén i Japan blev han bland annat känd i Sverige som vinnare av dokusåpan Fame Factory 2004. Och han har också deltagit i Melodifestivalen tre gånger.

Hans mest kända låtar i Sverige är kanske Let me love you, In the heat of the night och Higher.

Men var kommer musiken från egentligen? Varken mamma eller pappa sysslar med musik.

– Det är nog från mammas släkt. De är sångfåglar och mamma sjöng mycket för mig när jag var liten.

Sången var ändå inte det som Johan Becker brann för som liten parvel i Närpes. Han började på trummor och ville tidigt bli proffstrummare. Men verkligheten kom ikapp, det fanns just ingen som kunde sjunga bland kompisarna i Närpes.

– Så fick jag sjunga i stället för att spela trummor trots att jag egentligen ville trumma.

Och även om det är mest pop han skriver så klappar hans musikaliska hjärta mest i takt med hårdrock.

– Jag är ju hårdrockare i grund och botten, men jag applicerar mina kunskaper från hårdrocken på pop, säger Johan Becker och räknar upp idolerna: Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, band han lyssnade på som ung.

– Hela Richie Blackmore-familjen. Det sitter i. Ingenting sitter i så hårt som det man lyssande på när man var som mest mottaglig i tonåren.

I dag går hans vardag ut på att pejla efter en ny hit, att försöka lyssna in vad som ligger i tiden och kanske, kanske hinna ett steg före alla andra.

Just nu är det ett band som heter Daft Punk som enligt Johan Becker ligger mest rätt.

– Det är det största i världen just nu, säger han och beskriver ett band som slängt datorn och faktiskt spelar på riktiga trummor och gitarrer. Disco från det ljuva 70-talet.

Stjärna bland barnen
Det japanska priset är något av en tredje höjdpunkt på Johan Beckers karriär. Den första kom efter segern i Fame Factory 2004.

– Den sommaren fick man var ensam herre på täppan. Det var lite roligt faktiskt, man fick uppleva idolhysterin. Jag är otroligt glad och tacksam över att jag var tillräckligt gammal att förstå att det inte varar för evigt.

Den andra kulmen kom efter framgångarna med låten Higher och bandet Star Pilots.

Fast frågan är om inte den spontana stjärnstunden bland en massa ungar i parken ändå slår allt annat.

Johan Becker berättar:
– Star Pilots-grejen blev en sån enorm hit bland kidsen. Jag var i parken med min dotter och plötsligt var jag omringad av flera hundra elever som skanderade: sjung, sjung, sjung! Så jag ställde jag mig i sandlådan och sjöng Higher och barnen sjöng med och det var ett jäkla liv.

Minst imponerad var kanske treåriga dottern. Skraj över allt ståhej klamrade hon sig fast vid pappas ben.

Profil: Johan Becker
Ålder: 42.
Familj: Fru Carola och barnen Bianca 7, och Olivia, 4.
Bor: Banérgatan, Östermalm, Stockholm.
Egna låtar: Let Me love you, Higher & In the heat of the night (Starpilots), Runaway & Right on time (Bekker), Good old Stonecake (The Wallstones).
Höjdpunkter i karriären: Seger i Fame Factory 2004, hit i England med In the heat of the night 2009, singeletta i Japan med gruppen Exile och låten Rising Sun 2011, singeletta i Japan med gruppen Girls Generation och låten Paparazzi 2012, Jasrac Foreign work award 2013.
Äter: Allt från korv till moules marinières.
Dricker: Corona.
Favoritmusik: Hårdrock, till exempel Rainbow, White- snake, Def Leppard. Black Sabbath, Dio, Slip Knot.
Program för sommaren: Närpes skärgård, Budapest och Spanien.