Mera tid. Sommarläsning är inte förknippat med prestationskrav. Här är en del av böckerna som vår högstadiegrupp valde. Foto: Karl Viljálmsson.

Nu börjar läsdagar i hängmattan

Sommarlov är sol, simning, bastu, brygga – och läsning. Biggles duger lika bra som Nina Bouraoui. I dag ber vi några författare och kritiker berätta vad de läste när de fick sommarlov som barn, och vad de rekommenderar.

Monika Fagerholm
Författare

– På sommarlovet läste jag gamla Kalleankor. Oslagbart. Av böcker minns jag Borta med vinden. Den var och är väldigt bra.

– Jag skulle rekommendera Bonjour Tristesse av Françoise Sagan, en hel massa böcker av Nina Bouraoui, Räddaren i nöden av J. D. Salinger. Och nu just alldeles särskilt Martrådar av Mia Franck. Alla de här böckerna är för läsare från tonåren uppåt.

Fredrik Hertzberg
Kritiker och litteraturvetare

– Asterix är det första jag kommer att tänka på: det fettdrypande vildsvinet som Obelix slukar, de uppslagsrika, folkliga gallerna mot de fyrkantiga och krigiska romarna. Asterixalbum minns jag att jag läste på familjens dåvarande sommarviste, Munkholmen. En annan bok jag läste där, delvis liggande i en roddbåt, var Nabokovs Lolita. Asterix och Lolita kommer för mig alltid att vara förknippade med sol, hav, med vågornas kluckande. Med Georges Perecs ord är läsning inte bara ”att avkoda tecken, ströva längs raderna, utforska sidorna, genomkorsa en mening; det är inte bara den abstrakta föreningen av författare och läsare, det mystiska bröllopet mellan Idén och Örat, det är, på samma gång, bullret från tunnelbanan, rörelsen hos en tågvagn, eller hettan i solen på stranden och skriken från barn som lekt lite för länge, eller känslan av varmt vatten i badkaret, eller väntan på sömnen”.

– Jag läste inte så mycket under barndomen, mera under tonåren. J. D. Salingers Räddaren i nöden och Carlos Castaneda förknippar jag med sommar och längtan bort från Finland, till New York, till Mexiko. Eftersom jag delvis växte upp i bl.a. Arizona hade jag svårt att bli kvitt känslan av att någon tonat ner ljuset, den finska sommaren var aldrig helt min. Salinger och Castaneda närde denna längtan bort. Att jag blev mera seriöst litteraturintresserad hade mycket med Dostojevskijs Idioten att göra, det smått pinsamma minnet av att sitta under ett träd på Ramsholmen utanför Ekenäs, iförd vinröd sammetskavaj och med Idioten i handen. Så blev sommarens nätter plötsligt vita.

Johanna Holmström
Författare

– På vårt sommarställe i Sibbo skärgård fanns det en riktig skattkammare: en hylla full med min pappas barn- och ungdomsböcker. Där fanns titlar mina jämnåriga kamrater knappast hört talas om. Det var serien om cowboyn Bill Brandon, klassiker som Robinson Crusoe, Aisopos fabler, de gamla Grimmsagorna, någon Bigglesbok, och sedan böcker som jag har glömt namnet på, böcker om barn som flyttar till regnskogen eller om rövare i stora skogar. Jag läste allt jag kunde komma över, om och om igen under sommarmånaderna, och jag tror att denna varierande läsning, speciellt fablerna och folksagorna, har lagt grunden för mitt författarskap.  Sommaren kan vara en bra tid att utmana sig själv som läsare, eller ta reda på vilka nyheter den förra hösten och våren har fört med sig. Men om man vill ta det riktigt lugnt och bara njuta av tillvaron rekommenderar jag Astrid Lindgrens Mio min Mio, Ronja Rövardotter eller Bröderna Lejonhjärta. De tål väl en omläsning även om man läst dem tidigare, och att läsa dem i olika ålder ger en alldeles ny synvinkel, och ett helt nytt läsäventyr. Rekommenderas också för vuxna.

Anders Larsson
Författare

– Jag hade en klasskamrat som också hette Anders men som hade diabetes. Som någon sorts tröst för att han inte fick äta socker prenumererade hans föräldrar i stället på mängder av serietidningar åt honom: Kalle Anka, Dennis, Daffy, Knasen, Fantomen och allt vad de hette. Dessa fick jag låna lådvis. Men eftersom Anders mamma var pedagogiskt lagd införde hon en regel att jag för varje bunt serietidningar också måste låna en bok. Det var ett lurigt trick tyckte jag men fick alltså varje gång med någon volym av det Anders hade i sin hylla, vilket inte bara var en hylla utan ett helt barnbib­liotek. Jag började med Hemliga sjuan av Enid Blyton, så Femböckerna som var många och alltid utspelade sig på lov, därpå ansågs jag redo att bli introducerad för böckerna om Jennings liv på internatskola. Till sommaren blev det en jättehög med böcker och småningom började jag själv gå till stadsbiblioteket och hittade hyllan med Kittyböcker och på en annan avdelning Per Olov Sundman. Hans böcker var kärvare.

Om jag varit ung nu hade jag väl fallit pladask för Harry Potter och Sagan om ringen. Och ifall jag i en hast skulle rekommendera något för en ung människa av i dag torde det bli Nalle Puh, Alice i Underlandet, Kiplings Djungelboken, Röde Orm av Frans G Bengtsson och Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian.

Fredrik Lång
Författare

– När jag var tretton köpte pappa en sommarstuga ute på en ö, där vi tillbringade våra somrar. Stugan hade tillhört en bankdirektör som hade älskat sin stuga, sin trädgård och sin ö. Böcker fanns inte på ön, men en spännande verktygsbod och en skrubb där vi hittade högar med gamla Allers Vecko-journal. De doftade gammal stuga. Dem läste vi, min bror och jag, för det fanns ingenting annat att läsa. Men mest gjorde vi saker, sådant som vi hittade på själva, och sådant som vi läste om i Allers. Det fanns anvisningar om hur man skulle leva indianliv. Vi levde indianliv några somrar, byggde tipi, sydde indiankläder, snickrade ihop en totempåle, gjorde pilbågar och pilar. Regniga dagar klistrade jag pappersmodeller, klippta ur tidningen. Seglora kyrka. Zorns gammelgård i Mora. Afrikansk savann. Läsa böcker kan man göra på vintern.

– Tvillingdeckarna och Femböckerna läser väl ingen längre. Inte leker barn heller på samma sätt som förr. Så ut med er och lek. Gör saker, hitta på, skapa själv. Mindre organisation, mera spontanitet. Ta leken tillbaka. På biblioteket hittar du många böcker om vad du kan göra. Att läsa andra slags böcker är bra, men det kan du göra på vintern.

Maria Turtschaninoff
Författare

– Vi for alltid till Ekenäs bibliotek med tomma ryggsäckar och därefter till sommarstugan i Tenala. Där fanns ingen el, ingen teve, det var bara läsning som gällde. Och det som jag läste varje sommar var Lilla Huset på Prärien-serien och Anne på Grönkulla-serien. Jag läste dem bara på sommaren. Ett starkt sommarminne var också sommarberättelsen i radion, jag och mamma vaknade varje morgon och låg i varsin säng och lyssnade. När min bok Underfors blev en sommarberättelse häromåret kändes det väldigt stort.

– Visst är det härligt med klassikerna. Jag träffade nyligen en elvaårig läsare som berättade att hon läste Godnatt, mister Tom. Jag rekommenderar Den oändliga historien av Michael Ende. Jag vet att många sett filmen, men den ska vi inte ens tala om på samma dag. En annan bok jag rekommenderar är Förr eller senare exploderar jag av John Green som precis kommit på svenska. Den är något helt exceptionellt. Den handlar om unga människor med cancer. Men det är inte bara sorglig, den är också rolig, en djupt berörande bok. Det hör till det starkaste hantverk jag sett i en ungdomsroman.

Robert Åsbacka
Författare

– Sommarloven var långa, och innebar långa bilresor. Från Sverige till Finland, och sedan tillbaka. Det gick åt kassvis med böcker. I stort sett allt jag kom över slank ner, men de böcker jag starkast förknippar med mina barndomssomrar är utan vidare Sigge Starks. Hon är knappast längre läst. Hennes böcker handlade om landsbygd, kärlek, skogvaktare och logdanser, och det jag inte lärt av Starlet och Allersromaner, det hittade jag hos henne.

– Men egentligen är det ju så här: det viktiga är inte vad man läser, utan att man läser. Sigge Stark, Stora fågelboken, Västernböcker, Tvillingdeckarna, Dante och allt vad det nu var, de lärde två saker som jag har haft oändlig glädje och nytta av senare: att ta till mig text utan ansträngning, och att hemtamt röra mig i fiktiva världar. Man ska läsa det man vill, inte det man bör. Åtminstone om man är ung, och det är sommar. Ska jag nu ändå komma med ett tips så får det blir Charlotte Brontës Jane Eyre. Den är som Sigge Stark, premiumversionen.

Mia Österlund
Kritiker och litteraturforskare

– Jag läste allt jag kom över. Biblioteket var min bästa vän, att få botanisera bland hyllorna var spännande. Jag brukade cykla till Ekenäs bibliotek och sedan vidare till en brygga där jag satt och läste. Maria Gripes Agnes Cecilia och hennes Skugg-serie var ohyggligt medryckande, verklighetsöverskridande och drivna flickskildringar som jag sögs till. Men jag läste brett från Kitty och Dante till klassiska barnböcker.

– Som sommarlovsläsning för ungdomar rekommenderar jag Sanne Näslings Kapitulera omedelbart eller dö som är en häftig uppgörelse med flickskapet. Också Jessica Shiefauers Pojkarna är suggestiv och nyskapande när det gäller om man är pojke eller flicka eller något däremellan. Annika Luthers De hemlösas stad är rolig sommarläsning om ett sjunket Helsingfors. Bland bilderböckerna skulle jag kasta mig över Almapristagaren Isol. Särskilt hennes fluorescerande bilderbok som ser ut på ett sätt i dagsljus och på ett annat i mörker rekommenderas. Christel Rönns Det förunderliga ägget är fantastisk strandläsning då den utspelar sig på Lappviks playa. Läs gärna mycket av det nyutkomna, det finns massor av humoristiska och spännande barnböcker. Eftersom det ges ut närmare 2 000 svenskspråkiga barnböcker per år hittar alla garanterat någon bok de gillar!