Gärna överrumplad. Fredrik Skavlan gillar när hans gäster stjäl showen.

Fredrik Skavlan vill roa och förarga

Alla vill bli inbjudna till tv-showen Skavlan men Fredrik Skavlan själv vill inte vara gäst i en pratshow. – Jag är bättre på att intervjua än på att bli intervjuad, säger Skavlan som gör ett undantag för Hbl.

När Jörn Donner i vintras gästade Skavlan och tog över hela showen blev programvärden överrumplad och förtjust.

– Donner var otrolig. Jag satt och gapade och undrade vad som hände med mina frågor men det blev roligt för tittarna, tycker Fredrik Skavlan.

Ett menlöst program som varken väcker ilska eller förtjusning är Skavlans mardröm.

– Skavlan är inte ett må bra-program. Vi är journalister och inte komiker, påpekar han.

– Om programmet blir fantastiskt bra talar alla länge om det, likaså om det blir fantastiskt dåligt. Men om vi hamnar i mittfåran har tittarna glömt oss redan när sluttexterna rullar fram.

Fredrik Skavlan var celeber gäst på Pohjola-Nordens seminarium i går. Före framträdandet hann han med en kopp kaffe på Norges ambassad och erkände utan omsvep att han kan bli desperat om gästerna går in för att framhäva sig själva i stället för att våga vara personliga.

– Att vara duktig i tv är inte särskilt smart och resultatet blir torrt. Den som vågar vara personlig och som bjuder på engagemang och sårbarhet gör intryck hos tittarna.

Vissa gäster överraskar

Ofta vet Skavlan vad han hoppas få ut av sina gäster, andra gånger överraskar de honom. My Skarsgård, som är Stellan Skarsgårds ex-hustru, var inbjuden för att berätta om sin alkoholism. Benny Andersson och hans son Ludvig Andersson råkade gästa samma program och Benny Andersson blev så inspirerad att han helt oombedd berättade om sitt eget missbruk och om beslutet att bli en nykter alkoholist.

– Det blev ett fint samtal om supande, tycker Skavlan.

Fredrik Skavlans eget alkoholintag blev löpsedelsstoff efter att han i en intervju för tidskriften Café i vintras berättat att han dricker ett glas vin om dagen.

– Jag tyckte att det var en skämtsam liten anekdot men det tyckte inte tidningarna. Risken för missförstånd är uppenbar när man ger tidningsintervjuer vilket är en anledning till att jag inte är så förtjust i det.

Vi tar varsin klunk kaffe och går över till att diskutera ett av vinterns mest omtalade program, det med Anna Wahlgren som gäst.

Under intervjun for Anna Wahlgren ut i en rasande attack på sin dotter och andra personer som stått henne nära. Programmet fälldes i Granskningsnämnden trots att pratshowens ansvariga hade anlitat jurister som satt med under klippningsskedet.

– Anna Wahlgren är expressiv vilket är utmanande i en skandinavisk offentlighet. Eftersom hon vägrade svara på mina frågor blev hon spännande och svår men hon är inte en person som behöver skyddas.

Kärlek i studion

Fredrik Skavlans styrka som programvärd är förmågan att kunna lyssna och ta till sig sina gästers berättelser. Ibland faller han pladask, som när han mötte nuvarande livskamraten Maria Bonnevie som var inbjuden till studion i samband med filmen Jag är Dina.

– Men vi började sällskapa först ett år efter första mötet, understryker han.

I dag skulle Skavlan inte kunna ha Maria Bonnevie om gäst längre.

– Vi står varandra för nära och jag vet för mycket om Maria. Men hon var en väldigt bra gäst.

Just nu har Skavlan sommarpaus men i höst är pratshowen tillbaka med 24 nya program. Finländska gäster var i vintras, förutom Donner, också Alexander Stubb. Godmodigt utlovar Skavlan flera finländare i studion. En stadig favorit är Märta Tikkanen.

När Skavlan inte jobbar med tv eller umgås med familjen illustrerar han. Resultatet är flera bilderböcker som han gjort tillsammans med Unni Lindell.

– Min stil är barnslig. Jag har tecknat hela livet och inte ändrat stil.