Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Akademen förnyar – och får Starbucks-kafé

Akademiska Bokhandeln i Helsingfors kommer att genomgå en omfattande renovering under det kommande året. Samtidigt välkomnar man den amerikanska kedjan Starbucks till gatuplanet.

Akademen presenterade sina planer idag. Bokhandeln fyller 120 år och firar genom att förnya butikslokalerna som ursprungligen ritades av Alvar Aalto. Akademen har huserat i byggnaden sedan 1969. Nu ska man försöka göra interiören mera enhetlig, enligt Aaltos ursprungliga stil. Arkitekten som genomför projektet är Niko Tiula. 

– Jag strävar efter en varm minimalism, säger han.

Bokhandeln kommer att få helt ny interiör. Det som nu är tidningsbutik, på Norra Esplanaden, kommer att bli kafé. Det är den amerikanska kedjan Starbucks som står för verksamheten.

– Det blir ett specialplanerat Starbucks-kafé som är anpassat till byggnaden och bokhandeln, säger Tuija Wänttinen, direktör för varuhuset Stockmann.

Bokhandelsbranschen står inför tuffa tider, med hård konkurrens från nätbokhandlar. Men Wänttinen säger att man ändå väljer att satsa på sin bokhandel. 

– Det är fortfarande lönsamt att driva bokhandel. Akademen har funnits i 120 år och satsningen i år handlar också om en kulturell fråga. Vi vill bibehålla Akademen som en plats för litteraturen, både den finska och finlandssvenska, säger hon.

Inom nästa år ska förnyelsen vara klar. Starbucks kommer att inleda sin verksamhet redan i år, men öppningsdagen är ännu inte fastställd. Café Aalto på andra våningen kommer att fortsätta i sina nuvarande utrymmen.