Kinesiska Hanggai spelar på Världen i byn. Foto: Kepary.

Fem frågor: Världen i byn

Landets största gratisfestival arrangeras under veckoslutet. Mänskliga rättigheter och asiatisk musik står i fokus på festivalen Världen i byn, säger marknadsförare Nelli Korpi.

Festivalens utländska artister är bland annat filippinska Charmaine Clamor och kinesiska Hanggai. Varför fastnade ni för artister från de här områdena?
– För att musik från sydöstra och östra Asien är en växande trend och än så länge tämligen okänd i Finland. Det är mångsidig musik med influenser från rock, jazz och indiepop och överraskande aktuell musik.

Mänskliga rättigheter har varit festivalens huvudtema sedan starten 1995. Hur ser läget i Asien ut?
– Som alla vet är det bekymmersamt på många håll, med inskränkningar i yttrandefriheten och med människohandel till exempel. Flera av de diskussioner som erbjuds tar upp tematiken.

Ni har 450 utställare. Vilka har kriterierna varit för att medverka?
– Människorättsorganisationer och organisationer som verkar under Kepa (Kehitysyhteistyön palvelukeskus) har haft företräde. Vi prioriterar det globala arbetet. Ett tjugotal av dem som velat delta har inte fått plats. Vi lottar ut en viss andel av platserna.

Mat är också viktigt på en festival och ungefär 60 av utställarna serverar mat. Hur syns Asien i årets utbud?
– Bra. Vi har stånd som säljer delikatesser från Vietnam, Filippinerna, Kina, Korea, Thailand och Kambodja.

I programutbudet ingår även film. Dokumentären Girl Rising har Finlandspremiär under festivalen. Vad kan du berätta om den?
– Girl Rising beskriver dagens situation för flickor runt om i världen. Den tar upp flickors rättigheter till utbildning till exempel. Rösterna i filmen tillhör Hollywoodstjärnor som Meryl Streep, Salma Hayek och Alicia Keys men de medverkande flickorna är autentiska.

Festivalen Världen i byn arrangeras inkommande veckoslut i Kajsaniemiparken och runt Järnvägstorget. Uppskattningsvis 60 000–80 000 besökare väntas och innebär förändrade trafikarrangemang.