Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Scanpix Sweden/Jessica Gow

”Kyssen kan ha spelat in”

I Malmö rådde förvåning bland journalister och fans på plats efter Finlands låga placering i resultattabellen i Eurovision Song Contest i lördags. Danmark vann, Finland kom på 24:e plats av 26 bidrag. Meningarna var delade om den omtalade kyssens inverkan på resultatet.

– Ibland kan folk gilla en låt av den här typen, men samtidigt kan en sådan här låt kännas väldigt vanlig. Jag tror problemet med låten var att folk tycke den var väldigt alldaglig. Därför fick den inte en bättre placering, säger Fuad Musazade från det  azerbajdzjanska rundradiobolaget Ictimai.

Alexandros Liapis från Grekland säger att han gillade låten.

– Det var många bra låtar i den här tävlingen och vissa låtar måste hamna i den sämre halvan. Det var en rolig och trevlig låt, men den var antagligen inte tillräckligt stark för att väcka folks uppmärksamhet. Folk hade antagligen roligt när de såg låten framföras, men det var ändå inte tillräckligt bra för att de skulle rösta på den. Tänk på att också Bonnie Tyler klarade sig dåligt.

Liapis tror att kyssen kan ha provocerat vissa tittare.

– Även om vi i Grekland gått framåt när det kommer till sexualitet, så tror jag att det här i vissa länder kan ha känts obekvämt att se på tv. Hon är en jättebra artist, mycket vacker, men jag tror kyssen kan ha haft en negativ inverkan på resultatet,  säger han.

Det har påståtts att reaktionerna på kyssen varit starka i vissa grekiska medier. Det här håller Liapis inte med om.

– Varje år försöker man hitta saker att diskutera i Eurovisionen, saker som kanske inte är så viktiga, men man måste hitta på något eftersom ESC är mycket populärt i Grekland och folk tycker om att läsa om det.

Shira Bezalel, också från Grekland, säger att hon personligen inte tilltalades av kyssen.

– Men okej, det var för showen, det är inget som är på riktigt, jag vet att Krista inte är lesbisk, säger hon.

Osman Kural från Turkiet har just stått och diskuterat Finlands låga placering med sina vänner.

– Jag kan inte förklara det. Det är inte logiskt. Jag röstade även på Finland. Det var så positivt och energiskt, det hade ett budskap. Det är en skam att det inte gick bättre. Det är en trendig popsång lite i stil med Katy Perry.

Kyssen tror han inte har spelat in på resultatet.

– Det var en mycket oskyldig kyss. Den var inte så sexig.

Helsingborgs Dagblads Patrik Lundberg har däremot en teori om varför Finland inte lyckades bättre i finalen.

Krista Siegfrids hade ett överraskningsmoment, det var kyssen och det var den ”visuella kroken”. Den brände hon redan i semifinalen. Nu visste Europa exakt vad hon skulle ge i finalen också. Jag tror att den där chocken lade sig redan efter semifinalen, där dominerade hon, nu gjorde hon ett helt okej uppträdande men inte mer. Jag tror att ett sådant här nummer funkar väldigt bra första gången man ser det, men grejen känns sliten sedan, säger han.

Han hade själv trott att Finland skulle placera sig bland de tio bästa.

Österrikaren Martin Fichter hade tippat på en mittenplacering för Finland.

– Men det var rätt klart för mig att den var för billig (”trashy”) för att vinna tävlingen. Jag tror att den var för billig för den stora majoriteten. Den funkar här bland fansen, men antagligen vill man inte se det på tv.

På vilket sätt billig?

– Hon är en charmerande flicka, det var kostymerna som var billiga, och att ha en titel som lyder Marry Me i våra dagar … Det är förstås ironiskt, men alla förstår inte ironin och det kan vara problematiskt.

Däremot hade han inget problem med kyssen.

– Tack och lov fanns kyssen med, det är därför låten är rolig i mina ögon, annars hade den haft en mycket märklig lyrik för att vara 2013. Det är en väldigt anständig kyss. Den var snarare rolig än för erotisk.

Konstantin Hudov, en azer bosatt i London, gillade däremot det glättiga och färgglada i numret.

– Antagligen gav inte jurygrupperna några höga poäng för att hennes röst inte var tillräckligt stark och låten inte tillräckligt intressant. Men jag tycker det är synd att inte tittarna röstade på henne. Kanske kyssen var bra för all pr den innebar, men kanske var det inte det bästa med tanke på tittarna, man måste tänka på att alla i Europa inte är så toleranta. Men ni ska vara stolta över att hon tog er till final, och för att hon med kyssen satte in Finland på den europeiska kartan. I slutändan hade all publicitet en positiv inverkan. I Europa är samkönade äktenskap och homosexuellas rättigheter ett hett ämne just nu, och att Finland gjorde Europa uppmärksam på det är viktigt, anser Konstantin Hudov.

I Ryssland har Finlands bidrag inte fått så stor uppmärksamhet, enligt Ksenla Donskaja från ryska NRJ.

– Vi har en svår situation med våra lagar mot homosexuell propaganda. Jag är rätt säker på att detta inte har figurerat i våra nationella medier eftersom de bara inte skriver om sådant, de väljer att tiga om det. Om någon skrev om kyssen kunde det bli betraktat som propaganda, och vissa medier kan vara rädda för att tvingas böta om de rapporterar om det, säger Donskaja som också hon säger att hon gillade låten.

– Den var rolig och medryckande och jag gillade Krista, hon var fantastisk. Kyssen var en organisk del av framträdandet, jag tror inte den hade något att göra med resultatet.

Också segerrusiga danskan Mette Christensen gillade Finlands bidrag.

– Jag är rädd att resultatet beror på alla gimmickar. Kanske jurygrupperna inte gillade det. Och startnumret var dåligt. Hade Finland fått uppträda sist tror jag ni hade varit i topp tio. Jag tror folk hade glömt bort bidraget när de skulle rösta. Jag gillade inte låten när jag första gången hörde studioversionen, men när jag såg henne i arenan blev jag verkligen positivt överraskad. Hon är en bra sångare och showen var fantastisk. Hon förtjänade mycket bättre.