Eun-Ji Ha och Andrew Bowman i In The Middle Somewhat Elevated som visas på Hartwallarenan. Foto: Sakari Viika.

Gratis balett på Hartwallarenan

– Balett är hett just nu. Som en hyllning till publiken ordnar vi en gratis föreställning på Hartwallarenan i morgon kväll, säger Nationalbalettens chef Kenneth Greve.

Varför ordnar Nationalbaletten evenemanget?
– Det är ett tack till publiken. Under de senaste sex månaderna har 95 procent av föreställningarna varit slutsålda. I fjol ordnade vi en gratisföreställning på Senatstorget, men eftersom det inte gick i år letade vi efter en annan plats. Det var en fin gest av Hjallis (Harry Harkimo) att låta oss uppträda på Hartwallarenan. Helt gratis för oss är det inte, men priset var hyggligt.

Vad får vi se?
– Det blir höjdpunkter från olika kända baletter– sekvenser ur Svansjön, Snödrottningen, Törnrosa, och dessutom avsnitt ur moderna koreografier som In The Middle Somewhat Elevated, Walking Mad och, min favorit, Ohad Naharins fina Minus 7.

Hur exceptionellt är detta?
– Det är väldigt exceptionellt. Jag önskar naturligtvis att det skulle bli ett återkommande evenemang, men jag vet inte om det går att göra det gratis i framtiden. Jag vill introducera baletten för så många som möjligt så att de känner sig bekväma med konstformen. Det här är ett sätt att avdramatisera ett besök på Nationaloperan, den här föreställningen är verkligen för alla. Man kan äta popcorn eller en varm korv medan man ser på föreställningen.

Finns det en risk att baletten kommersialiseras?
– Klart det finns en risk. Men föreställningen fungerar som en aptitretare. Vi borde kanske göra baletten mer kommersiell med tanke på hur vi finansieras. Jag har inget emot det, det vore dumt att inte säga att baletten är för alla.

Baletten är ganska het för tillfället. Varför det?
– Den är het och jag tror att den också fortsättningsvis kommer att vara det. Vi gör allt vi kan för att den ska fortsätta vara det och försöker blanda nytt och gammalt. Olika danstävlingar på tv har bidragit till dans blivit mer populärt.

Dörrarna öppnas för publiken klockan 16.30 på lördag den 18 maj. Gratisbiljetter har delats ut på förhand, men det finns fortfarande plats för 2000 åskådare. Föreställningen börjar klockan 18 och pågår i drygt två timmar.