Konstverket "Jag gör så gott jag kan" av Malin Ahlsved.

Fem frågor till Malin Ahlsved

Bildkonstnären Malin Ahlsveds nya utställning på Galleri Huuto sätter fokus på en grå mus.

Utställningen heter Berättelser om en mus, vad handlar den om?
– Huvudtemat kretsar kring en mus som egentligen är en människa. Bilderna visar vad den gör i sitt liv och vilka känslor den har. Idén kom till mig efter att jag själv blivit kallad för en mus. Det var visserligen länge sedan, men jag kände ändå att jag ville bearbeta upplevelsen av att någon tyckte jag var grå som en mus, vilket kan tolkas som negativt. Jag ville utforska musen, se om den kan vara både stark och svag samtidigt.

Varifrån kommer din inspiration?
– Oftast sätter jag mig vid ritbordet, fylld av en känsla. Det kan handla om ett tema jag vill undersöka eller bearbeta. I den kommande utställningen handlar det om vem man är som person och hur andra ser en – samt frågan om det går att kombinera skam och styrka.

Du har nyligen börjat blogga, vilken nytta har man som konstnär av det?
– Mest tänkte jag att det skulle vara praktiskt att dokumentera arbetsprocessen och skriva om mitt skapande så att de som vill veta mer kan bekanta sig med mig. Men jag har märkt att det är väldigt roligt också. Den svåra frågan är bara var gränsen mellan det privata och offentliga ska dras. Jag tror man måste anstränga sig om bloggen ska bli tillräckligt nischad för att handla om enbart konst.

På bloggen skriver du att det ibland känns tungt med utställningar – varför?
– Tja, när något är extra viktigt för mig blir jag lätt nervös inför att visa det för andra. Just nu känner jag mig grymt nervös, men min granne sade att han gillade bilderna så jag tänker följa den känslan.

Du bor och arbetar just nu som Pro Artibus-stipendiat i Villa Snäcksund i Ekenäs. Hur är det att jobba där?
– Jag försöker ta tillvara på möjligheten men även passa på att njuta. Det är första gången jag har tillgång till ett eget arbetsutrymme så det känns som en stor frihet att veta att jag får verka här i tre år. Huset delar jag med konstnären Axel Antas. Det är fantastisk fint!

Berättelser om en mus kan ses på Galleri  Huuto, Nylandsgatan 35, fram till den 26 maj. Malin blogg hittas på malinahlsved.ratata.fi