Foto: Lehtikuva / Trond H. Trosdahl

Till Malmö med kärlek, feelgood och girlpower

Finlands Eurovisionsrepresentant Krista Siegfrids ­skapade ett smärre kaos när hon uppträdde för ­fansen på Domkyrkans trappa i går. Att låten skulle ha ett ­politiskt budskap genom att ta ställning för samkönade äktenskap förnekar hon.

På sina karaktäristiska knallrosa platåskor och iklädd den fluffiga vita brudklänningen skrider Krista Siegfrids nerför Domkyrkans trappa. Hennes personliga tränare Jucci Hellström i svart kostym och mörka solglasögon agerar livvakt och håller henne i ett stadigt grepp.

– Jättehärligt att ni är här, hälsar hon på båda inhemska det tiotal personer som samlats vid foten av trappan.

– Let’s go! Låt oss sjunga låten Marry Me tillsammans! ropar hon i mikrofonen. Kyrkklockarna i början av låten ljuder ur högtalarna och hon gör låten med den käcka gå på stället-gången och den kaxiga bensparken rakt upp i luften. Publiken filmar henne med sina mobiltelefoner och viftar med flaggor.

– Tack så mycket, hej moj moj, vill ni ha autografer? utropar Krista när den sista bröllopsklockan i låten klingat ut. Hon möts av ett jubel och några sekunder senare är hon omringad av barn och tonåringar samt kameramän som filmar uppståndelsen. Det syns inte mycket av Krista i människomassan, men ibland höjer hon en knallrosa näve för att tillsammans med fansen brista ut i ett:

– Å-å, å-å-å Ding Dong!

Hängivna fans

Lite på avstånd står Jasmin Laamanen, 17, och Taru Mäkipää, 15, från Vanda i vita tyllslöjor och med T-tröjor på vilka de med tusch skrivit texten Team Ding Dong. De har varit Kristafans ända sedan hon deltog i talangtävlingen The Voice of Finland.

– Det var hennes självsäkerhet jag fastnade för. Och så har hon en bra röst, säger Laamanen.

– Och en positiv attityd, tillägger Mäkipää.

Flickorna går på så många av Kristas jippon de kan och kommunicerar med henne på Twitter. De kommer tyvärr inte att åka till Malmö utan heja på henne på hemmaplan.

– Det går säkert ganska bra för Krista. Hon kan mycket väl komma bland de tio bästa, tror de.

Vill inget avslöja

Efter att fansen fått sitt är det dags för medierna att slåss om att få ställa frågor till Krista. Intervjun med brittiska Independent kommer på tal, där hon tolkats som att hon med sitt bidrag tar ställning för samkönade äktenskap, vilket kan strida mot tävlingsreglerna som förbjuder politiska budskap.

– Ingenting i vår show är politiskt. Det är bara kärlek och feelgood vägen ut. Jag vill bara att folk ska ha kul med den här sången. Jag tar inte ställning för någonting på scen i Malmö. Det handlar bara om kärlek och show. Det är alla andra som tolkar in en massa saker. Det kan jag inte göra någonting åt, kommenterar Krista.

Hon är hemlighetsfull kring hur scenshowen har utvecklats sedan finalen i UMK, men hon lovar att det blir ”en fin show”.

– Jag vill att vår show ska bli så bra som möjligt, så att vi kan vara stolta och nöjda över den sen. Så får vi se om Europa röstar på oss, men jag kommer att vara stolt över vårt team. Vi har jobbat så hårt för det här.

– Vi har hela tiden kört på feelgood, kärlek och ­girlpower. Jag hoppas att det håller hela vägen ut.