Kaj-Gustaf Bergh säger att musikaler tilltalar den stora publiken. Foto: Hbl Arkiv/Dan Andersson.

"Helst egna skådisar i Mamma Mia"

Beskedet att Konstsamfundet stöder Svenska Teaterns kommande musikalsatsning Mamma Mia med 200 000 euro tas emot med blandade känslor på de sociala medierna. Vd Kaj-Gustaf Bergh förklarar beslutet.

Konstsamfundets VD Kaj-Gustaf Bergh motiverar det stora stödet till Mamma Mia med att konstatera att Svenska Teaterns satsning på Kristina från Duvemåla var lyckad. Den uppsättningen stödde Konstsamfundet också med 200 000 euro.

– Kristina drog en hel massa publik och nådde över språkgränserna. Jag hoppas att Mamma Mia blir en lika stor succé.

Vad vill du säga till dem som spekulerar kring att pengarna kommer gå direkt till licensen för att sätta upp pjäsen?
– Vårt stöd täcker bara en del av kostnaderna och inga pengar är öronmärkta. Det finns bara intäkter och utgifter.

Många är kritiska till att flera finlandssvenska teatrar satsar stort på just musikaler, förstår du kritiken?
– Absolut. Man måste komma ihåg att Konstsamfundet satsar stora summor på alla former av finlandssvensk teaterverksamhet. Det här stödet betyder inte att någon annan blir utan.

Kristina från Duvemåla ifrågasattes också för att ha för få finlandssvenska skådespelare i ensemblen. Har Konstsamfundet önskemål på den punkten?
– Jag är inte rätt person att svara på den frågan. Vi har bland annat också stött musikalprojektet Fighting Star vid Wasa Teater. Musikaler tilltalar den stora publiken. Också de måste få hitta till teatrarna.

Svenska Teaters styrelseordförande Sten Palmgren bekräftar att styrelsen diskuterat antalet finlandssvenska skådespelare i den kommande musikalproduktionen.

– Vi från styrelsens sida har tydligt markerat att vi önskar att teatern i första hand använder sig av den egna personalen och i övrigt helst inhemsk besättning. Vad jag minns är en av rollerna i Mamma Mia avsedd för en norrman så där kanske man får göra ett undantag. Var vi i slutändan landar får vi se. Auditionen kommer också att påverkas av upphovsmännen och deras önskemål.

Se hela listan över de beviljade bidragen här.

Läs mer i lördagens Hbl!