Pappas bäste vän. Thor Heyerdahl junior stod sin berömde far nära. Foto: Leif Weckström

Thor Heyerdahl vägrade kapitulera

Thor Heyerdahl junior har aldrig drömt om att upprepa sin berömde fars bedrifter. Men av sin far lärde han sig att vara nyfiken på livet och att inte lita på auktoriteter.

”Det här är Thor Heyerdahl, pompös och självgod men en bra ledare”, säger en av besättningsmännen i filmen Kon-Tiki.

Thor Heyerdahl junior skrattar och håller med om karaktäristiken.

– Min far var irriterande egocentrisk. Men jag lärde mig att förhålla mig till honom utan att tappa mig själv.

Thor Heyerdahl jr var sju år gammal när hans far gav sig ut på sin vådliga expedition med balsaflotten Kon-Tiki. Heyerdahl ville bevisa att Polynesien kan ha befolkats från öster vilket han lyckades med.

Familjen var inte med om äventyret utan fick nöja sig med sporadiska radiomeddelanden som levererades till hemmet i Lillehammer.

– Vi var aldrig rädda, försäkrar Heyerdahl jr.

– Du förstår, vi visste hur välplanerad expeditionen var. Ett bevis på det var att den 8000 kilometer långa färden var beräknad att ta 101 dagar. På den 101:sta dagen nådde Kon-Tiki Raroias rev i Polynesien.
Expeditionen med Kon-Tiki blev världsberömd men Heyerdahl talade sällan om den, berättar sonen.

– Karaktäristiskt för min far var att han inte var nostalgisk. För honom var det gjorda gjort och det som låg framför honom var målet.

Hur tampades han med skepticismen mot sina idéer?
Thor Heyerdahl får en glimt i ögonen och berättar om den finske vetenskapsmannen som ansåg att bedriften med Kon-Tiki endast bevisade att norrmännen är goda sjöfarare.

– Det är inte sant. Min far var rädd för vatten och kunde inte ens simma när han befann sig på Kon-Tiki. Ingen av de övriga på flotten hade heller någon sjövana. Expeditionen visade hur lätt det är att segla en balsaflotte över Stilla oceanen.

Heyerdahl senior avled i sitt hem för elva år sedan, omgiven av barn och barnbarn. Han hann vara sjuk i cancer endast tre veckor.

– Min far dog med ett leende på läpparna, beskriver sonen.

Thor Heyerdahl jr utbildade sig till marinbiolog och oceanograf och deltog i flera av sin fars projekt, bland annat på Påskön. Hans egen son Olav Heyerdahl gjorde som sin farfar och seglade en flotte till Polynesien. Den flotte Olav navigerade är samma som används i biofilmen Kon-Tiki.

Den äkta Kon-Tiki är utställd på Kon-Tiki-museet som har fått ett rejält uppsving efter biofilmen.

Vid sidan av upptäcktsresandet var Thor Heyerdahl även känd som en miljöförespråkare. Under färden med vassbåten Ra hittade han en morgon oljeklumpar i tandborsten och slog larm. Resultatet blev en rad internationella havskonventioner. Kändisfaktorn visade sig vara av avgörande betydelse.

Också de egna fobierna var för Thor Heyerdahl en utmaning. Skräcken för vatten övervann han efter en hård kamp med sig själv.

– Sådan var min far. Han kapitulerade inte för sina svagheter, han bekämpade dem.

Filmen Kon-Tiki visas nu på biograferna.