Bra nerver. Jonathan Roozeman är yngste deltagare i Paulo-cellotävlingen. Foto: Cata Portin.

Konkurrensen skrämmer inte

Sextonåriga Jonathan Roozeman är yngst bland 24 deltagare i den internationella cellotävlingen som inleds i dag. – Konkurrensen är stenhård, säger Roozeman.

Jonathan Roozeman var sju år då han deltog i inträdesförhören till Musikinstitutet i Esbo. Instrumentet var piano.

– På institutet föreslog de att jag skulle byta till cello och vad var det vidare. Vi trivs bra ihop, cellon och jag.

I dag spelar Roozeman på en trehundra år gammal cello som han har till låns. Han övar tre–fyra timmar per dag och har, sin unga ålder till trots, redan meriter från andra internationella musiktävlingar.

I höstas kom Jonathan Roozeman på andra plats då han deltog i Amsterdams cellotävling. För två år sedan segrade han i den internationella cellotävlingen i Lettland och för fyra år sedan segrade han i en internationell cellotävling för unga musiker i Tallinn.

I Paulo-cellotävlingen kommer Roozeman att ackompanjeras på piano av sin far, Robert Roozeman.

– Vi har ett grundmurat och fint samarbete, konstaterar sonen.

I repertoaren under den första tävlingsrundan ingår sonater av Boccherini och Schubert samt musik av Penderecki och Sarasate. Jonathan Roozeman har övat på repertoaren i fyra månader.

Jonathan Roozeman är en av fyra finländska deltagare i cellotävlingen. Tävlingens övriga deltagare kommer från Sverige, Tyskland, Ryssland, Polen, Frankrike, Spanien, Österrike, Schweiz, Korea och USA.

113 hugade cellister anmälde sig till cellotävlingen som i år arrangeras för femte gången. Ordförande för juryn är Arto Noras som även är tävlingens konstnärlige ledare.

I sitt tal till de tävlande gav Noras några handfasta råd:

– Ge akt på fraseringen. Och se till att juryn inte upptäcker de små misstag ni gör, konstaterade han.