Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sofi Oksanen krävs på miljonskadestånd

Bokförlaget Bazar Kustannus, en del av den nordiska förlagskoncernen Bazar, kräver författaren Sofi Oksanen på stora belopp i skadestånd för kontraktsbrott. Det finska förlagets direktör Ritva Holmström säger till FNB att förlagets anspråk är en miljon euro.

Förlagen har väckt talan i Helsingfors tingsrätt.

Enligt Bazar Kustannus ingick förlaget år 2005 flera förlagskontrakt med Oksanen. Bland annat gav hon då Bazar förlagsrättigheterna till en fullång roman som gick under arbetsnamnet Ranskalainen päärynä (Det franska päronet).

Enligt förlaget levererade Oksanen aldrig ett manus till den utlovade romanen. Den idé som hon presenterat är inte någon av de romaner hon gett ut senare.

Bazar uppskattar att boken hade sålt 122 000 inbundna exemplar och 65 000 exemplar i pocket, uppger Helsingin Sanomat.

I ett e-postmeddelande skriver Oksanens assistent Katri Wenner att Oksanens avtal med finska Bazar fortfarande är i kraft även om hon ännu inte skrivit den beställda boken.

Däremot säger Wenner att Oksanen sagt upp kontraktet med svenska Bazar på grund av betydande avtalsbrott. Enligt förlaget meddelade Oksanen 2011 utan giltig anledning att förlagsavtalet om de svenska översättningarna är hävt.

Oksanen har i Finland gett ut böcker på förlagen Like och WSOY. Hennes debutroman Stalinin lehmät (Stalins kossor) kom på finska ut på förlaget WSOY 2003. Bazar har i Finland och Sverige gett ut pocketversioner av den och i Sverige även av romanen Baby Jane.

Oksanens böcker har enbart i Finland sålts i över en halv miljon exemplar. Hennes stora försäljningssuccé är romanen Utrensning (fi. Puhdistus). För den fick hon bland annat det litterära Finlandiapriset.