Bildkonstnären Sandra Nyberg får årets Torvaldska pris. Foto: Hbl Arkiv.

Pengaregn över den regionala kulturen

Svenska kulturfondens regionala fonder delar i år ut 3,4 miljoner euro till lokala svenskspråkiga aktörer. Dessutom belönas fem utvalda pristagare för deras särskilda engagemang inom finlandssvenska kulturfrågor.

Lektorn i musik, Gunnar Döragrip, tilldelas Nylands svenska kulturfonds pris på 10 000 euro för en livslång insats för den finlandssvenska körmusiken. Samma summa tillfaller musikern Janne Hyöty, som intervjuas här intill. Han får Österbottens svenska kulturfonds pris för att under många år ha varit en central gestalt i det finlandssvenska rytmmusiklivet. Kulturarbetaren Bosse Mellberg tilldelas Åbolands svenska kulturfonds pris, även det på 10 000 euro, för sitt brinnande intresse för bland annat Korpo Sea Jazz och Skärgårdscentret Korpoström.

Det Torvaldska priset som har delats ut sedan 1992 för stärkande av den åboländska identiteten går i år till bildkonstnären Sandra Nyberg. Enligt motiveringen avspeglas hennes känsla för skärgården och Åboland på ett vackert sätt i konsten. Prissumman är 3 000 euro.

Årets sydösterbottniska Frans Henrikson-pris går till Mikael Ekholm som under tre decennier har varit en resurs och betydande bakgrundskraft i kulturlivet i Sydösterbotten som aktiv körsångare, basist, trubadur och allsångsledare. Revyerna i Lappfjärds UF:s regi har engagerat honom som skådespelare, textförfattare, musiker och revypappa. Prissumman är 10 000 euro.
Utdelningsfester firas i dag i Helsingfors på Nationaloperan, i Kimito på Villa Lande samt i Kristinestad på Kulturhuset Dux. Uppgifter om del två av vårens utdelning, den så kallade centrala utdelningen, inklusive arbetsstipendiater, blir offentlig i början av maj. 

Se hela listan över pristagare här.