Efter några timmar i sminket förvandlas skådespelaren Rory McCann till den skoningslösa rollfiguren Sandor ”The Hound” Clegane i fantasyserien Game of Thrones.

Favoriterna i Game of Thrones går mot säker död

I måndags hade den tredje säsongen av Game of Thrones premiär. Hbl träffade den skotska skådespelaren Rory McCann som spelar den brutala livvakten The Hound i fjolårets mest nerladdade tv-drama.

Mitt på golvet i Nylands Nations mörkbruna Vikingasal, omgiven av pr-folk och fans utklädda i medeltida kåpor, står Rory McCann. Han är minst en och åttio lång och möter mig med det bredaste leende man kan föreställa sig. Med andra ord känns det som raka motsatsen till hans skoningslösa rollfigur Sandor ”The Hound” Clegane i fantasyserien Game of Thrones. Influgen av produktionsbolaget HBO för att göra pr för det tredje säsongen är det många försiktigt ivriga reportrar som vill tala med honom. McCann tar det med ro. Han har specifikt bett om att få åka runt i de nordiska länderna eftersom han säger sig gilla den anspråkslösa stämningen här.

I berättelsen om de sju kungadömena på kontinenten Westeros där slaget om makten pågår natt och dag är The Hound en vresig livvakt och tjänare till den grymma unga prins Joffrey Baratheon (Jack Gleeson). Efter att ha haft en rätt tillbakadragen roll i de två första säsongerna utlovas McCanns rollfigur nu få allt mer plats i dramat som skickat ut den samvetslösa soldaten på flykt undan sin egen herre. Under den blodtörstiga fasaden anas en allt mer godhjärtad man vars omtanke speciellt riktar sig mot Joffreys olyckliga hustru Sansa (Sophie Turner).

– I början var The Hound bara en simpel livvakt men under berättelsens gång avslöjas allt mer om hans förflutna. Bland annat kommer det fram att ärret i ansiktet inte är ett krigsminne utan resultatet av en strid mot hans storebror. The Hound är alltså ett mobbat barn, något som blir tydligt i hans relation med Sansa. Han vill få henne att inse att hon lever i en brutal värld. Som soldat är känsligheten samtidigt The Hounds akilleshäl. Den ger honom ett djup som ska få avslöjas långsamt.

Serien har i den tredje säsongen kommit till en kritisk punkt. Det är nu det ska avgöras om den stora publiken klarar av att säga adjö till ännu några av sina favoritkaraktärer, bara för att ge plats åt nya. Persongalleriet i George R R Martins kultförklarade bokserie är enormt och följer inte till alla delar tv-seriens utveckling när det gäller vem som ska få överleva ännu en säsong. Favoriterna går enligt honom mot en säker död. 
– Jag har lärt mig hur producenterna resonerar. De karaktärer som publiken gillar mest ser man till att avliva precis då kärleken hos tittaren är som störst. Förhoppningsvis blir The Hound alltså inte alltför älskad av tittarna. Själv önskar jag att han slipper vara så arg hela tiden, att han lyckas släppa det stridslystna beteendet och kanske förälskar sig. Han kunde gärna få leva lugnare ett tag men helst inte bege sig söderut. Jag bär massor av rustning och tål inte värmen. Däremot vore det häftigt att förflyttas till kölden vid The Wall.

”Alla kan vråla”
För att få fram den rätta looken, komplett med ärr, hängande ögonlock och full krigsmundering krävs åtskilliga timmar i sminket. McCann är oftast först på inspelningsplatsen om morgonen. Att spela aggressiv tycker han inte är särskilt svårt.
– Det kan alla. Det är bara att vråla. Svärdfajter däremot är som att lära sig dansa. De kan ta lång tid att träna in. Den senaste stridsscenen jag gjorde krävde över tre veckor av repetitioner.
Game of Thrones är känt inte minst för sina eskapistiska miljöer och storslagna scenerier.

För utom Island, Malta, Kroatien och Marocko har man bland annat spelat in serien i Belfast, bara 16 kilometer från där McCann bor privat. Några större olyckor har hittills inte inträffat under inspelningen, trots den enorma mängden djur och människor som ska samsas om utrymmet.
– Vi har varit väldigt lyckligt lottade med tanke på alla vassa vapen som förekommer, ta i trä. Speciellt hästarna lyder sällan. Min egen, Fat Bob, är helt hopplös. För ett tag sedan kastade han av sig stuntmannen som spelar mig. Själv har jag bara hamnat på sjukhus en gång, då hade en öronpropp fastnat i örat.

Vilka eventuella paralleller serien har i dagens värld vill McCann inte uttala sig om.
– Folk frågar ofta om det men jag håller min insats på en rätt enkel nivå. Det betyder att jag inte ens vill veta så mycket om politiken i berättelsen, utan håller mig till rollen som livvakt. Det är mitt jobb.

Om det finns plats för The Hound i nyligen bekräftade säsong fyra vet McCann ännu inte. Men han hoppas att telefonen ska ringa.
– När jag fick rollen visste jag att det precis som med Harry Potter kunde bli frågan om något riktigt stort. Fansen är verkligen fantastiska. Att se människor med helt vanliga jobb komma utklädda till min rollfigur är överväldigande. Också fast många av dem dricker och ser för mycket på tv.