Foto: Hbl-arkiv

Viirus fick miljonstöd från EU

Med 1,2 miljoner i EU-pengar ska Teater Viirus ge sig ut på sjön. Projektet, inspirerat av Homeros verk Odyssén, är ett samarbete med tolv europeiska teatrar.

– Vi har inte ens vågat drömma om att det här skulle gå igenom. Vi försöker fortfarande smälta det, säger Matilda Sundström, administrativ ledare på Viirus.

Teater Viirus hör till två finländska projekt som i år beviljas det mångåriga kulturprojektunderstödet EACEA från EU.

Viirus får understödet för sitt projekt Meeting the Odyssey – an Adventure beyond Arts, Myths and Everyday Life. Projektet ska genomföras av tolv teatrar, konstnärsorganisationer och festivaler i nio europeiska länder samt av en teater i Ryssland.

– Den första premiären blir i Helsingfors i slutet av maj 2014, säger Sundström. Därefter seglar vi mot St Petersburg, Hangö, Tallinn och vidare mot Polen och Tjeckien. I slutet av augusti kommer skeppet tillbaka till Helsingfors och festspelen.

Projektet handlar om att scenkonstnärer från olika länder seglar i Östersjön, på Europas floder och i Medelhavet under sommarmånaderna 2014-2016.  Under projektet skapas fyra produktioner som handlar om dagens Europa. I varje hamn ordnas dessutom workshoppar.

För Viirus handlar det om stora pengar. Teaterns egen årsbudget går på 800 000 euro. Eu-stödet är 1,2 miljoner.

– Stödet kommer att finansiera hälften av projektet. Resten ska teatrarna stå för själva.

Enligt Sundström påverkas höstens repertoar på Viirus inte, men från 2014 framåt är Viirus knutna till EU-projektet.

– Det återstår att se hur det påverkar det dagliga arbetet på teatern. Vi har gjort upp ramarna för projektet. Nu ska vi bestämma innehållet, säger hon.