Nya Reprum finns i närheten av Berghäll och Arabia, och är det enda svenskspråkiga rummet i området.

Fria fältet får scen i Sörnäs

De fria teatergrupperna får en ny scen i Helsingfors.

Nya Reprum är namnet på de fria teatergruppernas nya scen i Sörnäs. Det är fråga om en källarlokal på Tavastvägen intill metrostationen som med sina 650 kvadratmeter ska fungera som scen, lager och repetitionslokal.

– Det innebär ett väldigt lyft för det fria fältet och den svenskspråkiga teatern, säger producenten Kristin Helg­aker.

Helgaker håller i projektet tillsammans med Teaterföreningen Reprums verksamhetsledare, frilansskådespelaren och producenten Jan Korander.

Enligt planerna ska lokalen rymma två salar, en läktare, ett kansli, en bar, ett omklädningsrum, duschar och en bastu samt ett lager.

– Fria grupper utan ”hem” lever ett nomadliv och tvingas flytta runt hela tiden. Nu får de en lokal med återkommande verksamhet, vilket innebär att de inte varje gång måste bygga upp allt från början. Det kommer också vara möjligt att ordna klubbar och annan kulturverksamhet där, säger Helgaker.

Det är föreningen Reprum som driver verksamheten och som ska hyra ut tjänster till fria teatergrupper. Tanken är inte att konkurrera med de redan existerande scenerna utan fungera som ett stöd och komplement till dem.

Det var i fjol föreningen fick tag i lokalen som ägs av ett privat företag. Just nu söker man investerare för att bekosta den planerade renoveringen. Stödet som kommer in avgör storleken på den framtida hyran.

– Husägaren är väldigt med på noterna och är också intresserad av att investera i projektet.

Helgaker tycker att det geografiska läget är utmärkt.

– Det är lättillgängligt. Berghäll som finns intill är den tätast befolkade stadsdelen, medan den svenskspråkiga befolkningen är stor i Arabia. Ändå finns det inget svenskt rum i närheten, konstaterar hon.

Reprum grundades 2006 med hjälp av Produforum för att möta de fria gruppernas behov av repetitions- och arbetsutrymmen. Sedan dess har föreningen hyrt ut repetitionslokaler i Kampen och Sockenbacka till teaterföreningar och arbetsgrupper.

År 2010 grundades Teaterföreningen Reprum vars uppgift är att stöda och arbeta för det fria teaterfältet i Helsingfors.