Byledaren Zumra och Paulina Tervo i Awra Amba. Foto: Privat.

"Publikfinansiering kan ändra medielandskapet"

Dokumentaristen Paulina Tervo använder publikfinansiering för att göra klart sitt filmprojekt om en etiopisk by som via demokrati och jämställdhet vill visa en annan bild av livet i Afrika.

Vem är du?
– Jag har jobbat som filmregissör och producent sedan tio år och driver i dag ett Londonbaserat produktionsbolag med fokus på positiva humanistiska historier som ett sätt att väcka intresset kring sociala, politiska och miljöfrågor i utvecklingsländer. Jag har tidigare sysslat med u-landsforskning och ofta besökt släktingar i Afrika under min uppväxt så jag ser verksamheten som ett sätt att kombinera dessa intressen.

Berätta om projektet du jobbar med nu?
– Awra Amba heter filmen som är tänkt att bli en interaktiv dokumentär bestående av tio korta berättelser. Helheten handlar om byn Awra Amba i norra Etiopien, en ovanlig gemenskap där man sedan 70-talet ansträngt sig för att bygga upp ett samhälle baserat på jämställdhet, självförsörjning och fred vilket är ovanligt för regionen. Det här har man gjort självständigt, utan hjälp från vare sig staten eller utomstående organisationer. En utveckling som gjort att även andra byar i närheten nu vill kopiera Awra Ambas modell.

Vad är tanken med att göra just interaktiv dokumentär?
– Personligen fascineras jag av byns filosofi och livsstil och tycker den är värd att lyftas fram. För västerländska tittare vill jag skapa en nätupplevelse med närvaro där man kan se hur byns strävan mot demokrati fungerar i praktiken. Berättelserna ska sedan förhoppningsvis leda till nätdiskussioner mellan publiken och byns lokalbefolkning.

Ni finansierar projektet med hjälp av bland annat publiken, hur?
– Publikfinansiering där enskilda människor med små summor bidrar till att finansiera film är ett relativt nytt och just nu väldigt populärt samtalsämne, inte minst inom filmbranschen. Vi vill vara med i den debatten då den på sikt har chans att ändra hela medielandskapet genom att själv testa hur det hela kan fungera. Vårt mål för den finländska insamlingen ligger på 17 500 euro, även om det är osannolikt att vi når ända dit. Beroende på erfarenheterna vi får kan det bli aktuellt med en internationell omgång på stora insamlingssajter som Kickstarter och Indiegogo.

Vilka utmaningar finns i att finansiera film via publiken?
– Att gör film så här är inte lätt. Det gäller att hela tiden vara aktiv för att nå potentiell publik. Vi måste hitta folk som tror på det vi gör och vill se mer. Lyckas man har insamlingen potential att bli ett sätt att nå publiken på nytt med det färdiga innehållet. Öppenheten och transparensen är central. Själv ser jag det som ett sätt att utvidga traditionell finansiering från stat och fondvärlden.

Läs mer på awraamba.com och mesenaatti.me