Ny bok om Nargös historia

En ny bok presenterar livet på Nargö i Tallinnbukten.

Estland

Nargö är en av de estniska öar som före andra världskriget hade en stor svensk befolkning.

Boken Lotsar, spetskläder och sjöminor - många sidor av Nargö visar också att den svenska befolkningen återvände till ön efter att de ryska trupperna drog sig bort sommaren 1941 och ersattes av tyska soldater. När tyskarnas krigslycka vände började Nargöborna, på samma sätt som de övriga Estlandssvenskarna, styra sina båtar mot Sverige.
 

Birgitta Vasara från Sibbo beskriver i ett avsnitt i boken hur det gick till när Nargö under krigstiden fick ett starkt finlandssvenskt inslag. Det handlade om en grupp finländska soldater som våren 1942 flyttades från Makilo till Nargö för att bistå det finländska kustartilleriet med eldledning.

Vasaras far Edvin Lampenius från Söderveckoski i Borgå landskommun ingick i truppen som placerades på Nargö.
Fram till augusti 1944 vistades den i huvudsak finlandssvenska lilla truppstyrkan på ön och delade vardagen med öborna. Det lugna livet stördes först när budet om vapenstilleståndet mellan Finland och Sovjetunionen nådde den tyska militärledningen i Estland. Den finländska styrkan på Nargö skulle internernas men tyskarna gick ändå med på att finländarna drog sig tillbaka till Finland.

Den femte september, dagen efter att vapenstilleståndet hade utlysts, kunde den lilla styrkan lämna Nargö ombord på ett finländskt fartyg. Man fick också med hela sin utrustning inklusive två stora lådor som uppgavs innehålla radioapparater men som i verkligheten gömde två estniska kvinnor, hustrur till två i manskapet.

Texterna i den nya boken om Nargö är på två språk, estniska och svenska. Boken finns till salu i välsorterade bokhandlar i Tallinn.

Också Luckan i Borgå och Sibbo Bokhandel har några exemplar av boken till försäljning.