Foto: Niklas Tallqvist

"Visst kan man få en biograf att gå runt"

En egen biofåtölj med ditt namn på. Det är ett lockbete som föreningen Bio Axa nu erbjuder i jakten på publika medel till den nygamla Tölöbiografen.

– Folk frågar om det finns något vett i det här projektet. Om man är ute efter vett kommer man inte att få något att hända, säger Arto Sivonen, en av entusiasterna bakom idén att köpa och rusta upp Bio Axa i bortre Tölö.

Hittills har man samlat in ungefär 30 000 euro av den miljon som fastigheten kostar. 330 personer har betalat ett medlemsskap på 90 euro var. Målet är att få med 1000 personer.

– Vi börjar med att locka invånarna med i projektet. Får vi tillräckligt stort understöd kan vi gå vidare till företagssponsorer och visa att det här är någonting som engagerar människor, säger Sivonen.

Om man inte lyckas ro i land projektet kommer alla att få sina pengar tillbaka. Föreningen har inte använt pengarna och kommer inte att göra det heller förrän målet är nått.

I tisdags ordnades en frågestund i själva biografen på Nordenskjöldsgatan. Det handlar om en avlång sal med drygt 200 platser, i mycket gott skick.

– Det är församlingen som äger utrymmena som sett till att hålla biografen i nästan originalskick.

Men kan man locka människor till en biograf utanför centrum, när inte ens de små biograferna inne i stan klarat sig?

– Tölö har setts som en död stadsdel, men mycket händer här i dag. Att vi har Korjaamo bara ett stenkast härifrån är en fördel. Målet är att locka människor till Tölö och få dem att stanna här hela kvällen, säger Sivonen.

Inte långt från Bio Axa finns också en rad med sportarenor som lockar tusentals människor varje dag, påpekar någon.

Korjaamos grundare Raoul Grünstein säger att han välkomnar projektet.

– För tio år sedan hade det känts som ett osannlikt projekt. Men i dag upplever jag inte det som omöjligt. Jag blev själv inspirerad till Korjaamo av kulturlivet i Berlin, där man vågar driva kulturhus som är varierade. En möbelaffär kan också vara nattbio och yogasal. Så tänker man inte i Finland i vanliga fall, säger han.

Grünstein tror att det behövs fler innovativa projekt inom kulturlivet.

– Man måste tro på sitt projekt, och man behöver de rätta människorna. Jag har alltid haft ena foten i näringslivet och där är trycket på förnyelse betydligt större. Jag märker att det trycket är på väg in i kulturlivet, och det är positivt. Man måste våga hitta nya verksamhetsformer, säger han.

En av Bio Axas inspirationer är art house-biografen Sõprus i Tallinn. Den lockar nästan 50 000 människor varje år och visar ungefär 30 premiärer, ofta smalare filmer som inte ses på andra biografer. Retrospektiv av regissörer som Kaurismäki och Cassavetes är också mycket populära. Sõprus har i dag ett gott anseende bland europeiska regissörer, som gärna erbjuder sina filmer till biografen.

Nästa steg för Bio Axa är att vädja till företagssponsorer. En sista nödutväg är ett banklån.

– Vi har räknat ut att om vi visar tio filmer per vecka och fyller tio procent av salen varje kväll går vi på plus minus noll. Så visst är det möjligt att gå runt. Det är ändå en ganska pessimistisk beräkning, säger Joonas Pekkanen, som också driver projektet.

Ett nytt påfund som föreningen försöker locka människor med är en egen biofåtölj i salen.

– För 300 euro får man sitt namn på en av fåtöljerna. Vi har ännu inte bestämt exakt i vilken form det blir men det finns alltså sammanlagt 200 möjliga fåtöljer, säger Pekkanen.

På Siion-församlingen, som äger fastigheterna, välkomnar man initiativet.

– Det är fint att projektet gett Tölö synlighet och att man värnar om nygamla värden, säger pastor Mikko Hursti.

Siion-församlingen letar efter större utrymmen. Församlingen har ägt fastigheten sedan 1985. Hittills har det bara kommit ett annat erbjudande.

– Det var ett fastighetsbolag som ville förvandla det till kontorslokaler, men erbjudandet var lågt, och vi har inte bråttom härifrån, säger Hursti.