Tiina Rosenberg. Foto: Leif Weckström

Kritik mot att konstrådet saknar finlandssvensk medlem

Finlandssvenska kulturarbetare kritiserar det nytillsatta konstrådet för att inte ha en finlandssvensk medlem.

Konstrådet som bland annat utser konstkommissionerna möter kritik i de finlandssvenska kulturkretsarna. Wivan Nygård-Fagerudd, delegationsordförande för Kulturfonden och medlem i tonkonstkommissionen, är en av dem som reagerat på avsaknaden av en finlandssvensk representant i landets främsta kulturella sakkunnigorgan.

– När man tillsätter ett sådant råd får det inte finnas en risk för att det brister i sakkunskapen när det gäller konst och kultur på svenska i Finland. Det verkar onekligen som om kulturminister Paavo Arhinmäki (VF), som utsett rådet, tagit en sådan risk.

Rådet leds i dag av Konstuniversitetets nya rektor Tiina Rosenberg, tillika den enda officiellt tvåspråkiga medlemmen. Hon förstår kritiken och tycker det är upp till finlandssvenskarna att driva frågan vidare.

– Visserligen är jag totalt tvåspråkig och lever i en sådan verklighet men jag har aldrig identifierat mig som specifikt finlandssvensk. Det är en roll jag inte kan fylla. Däremot är jag naturligtvis alltid observant på genus- och jämställdhetsfrågor. I rådet representerar jag i första hand expertis inom utbildnings- och universitetsväsendet.

Nygård-Fagerudd för sin del efterlyser någon som känner det svenskspråkiga konst- och kulturfältet väl och som förstår vardagen, utmaningarna och utsattheten.

– Att ministeriet förbigått alla förslag som kommit från de finlandssvenska organisationer som fått ge utlåtande är fatalt. Att säga så är inte att dissa Rosenberg eller någon annan av de utsedda. Som genusvetare borde Rosenberg se det kulturimperialistiska i att tillsätta ett konstråd där landets minoritetsspråks kulturkrets förbisetts.

Arhinmäki kommenterade ärendet för Hbl i förra veckan med att säga vad han vet är ordförandens mor finlandssvensk och hon själv svenskspråkig, uppvuxen i Helsingfors.

– Det står ingenstans i lagen någonting om finlandssvensk representation, svenskt modersmål torde räcka. Ministeriets avsikt var att utse medlemmar i konstrådet som inte ensidigt representerar bara en sak eller en konstgren utan som har en bred bakgrund och ett brett kunnande, sade han då.

Rådets övriga medlemmar är filmregissören Pauliina Feodoroff, konstakademikern Eija-Liisa Ahtila, musikern Jaakko Kuusisto, konstnären Heikki Marila, universitetslektor Alfonso Padilla, biträdande stadsdirektör Piia Rantala-Korhonen, kostnadschefen Saara Tiuraniemi och författaren Antti Tuuri.