Krista friar till Europa

Krista Siegfrids representerar Finland i Eurovision Song Contest i maj med låten Marry Me, som hon varit med och skrivit själv. Låten är en traditionell eurovisionslåt med bröllopstema och en lättfattlig refräng. – Den är skriven med humor och ska tas med humor, säger hon.

Krista Siegfrids är den tredje finlandssvenska artisten på raken att representera Finland i Eurovision Song Contest. 2011 tävlade Paradise Oskar för Finland, och i fjol sjöng Pernilla Karlsson på svenska.

Krista hörde till förhandsfavoriterna, liksom tävlingens två ballader av Mikael Saari och Idolsvinnaren 2012 Diandra Flores, som blev tvåa respektive trea. Siegfrids fick höga poäng av både juryn och tittarna.

Framför allt satsade Kristas team, officiellt kallat team Dingdong, på showen på ett sätt som inte är vanligt i finländska eurovisionsuttagningar.

Hennes nummer gick i vitt och knallrosa, och hon hade tolv kvinnliga dansare på scenen, en rockigt fluffig bröllopsklänning av tyll, en stor böljande slöja, vindmaskin och pyroteknik.

– I Eurovisionen är det väldigt viktigt att det finns ett tydligt tema, eftersom du har bara tre minuter på dig att få publiken att gilla dig, säger hon.

Kostsam show

En stor del av showen har hon finansierat ur egen ficka, hur mycket vill hon inte nämna.

– Vi har jobbat hårdast för det här, ingen har tränat lika mycket som vi, ingen har satsat lika mycket pengar, energi och tid som vi har gjort. Jag tycker vi är värda den här vinsten.

I fjol deltog Krista Siegfris i talangtävlingen Voice of Finland som Mike Monroes adept. Hon blev mycket besviken när hon åkte ur. Hon ser vinsten i Tävlingen för ny musik som sin revansch.

– Det är bättre att vinna det här! Den här juryn har varit bättre för mig. Jag upplever att de har varit på min sida, och gett mig feedback för att jag ska utvecklas. Jag har verkligen uppskattat deras åsikter.

Planeringen inför Malmö startar redan nästa vecka. Numret kommer att behöva arbetas om eftersom reglerna i den europeiska finalen bara tillåter sex personer på scen. Krista säger att hon redan har idéer för hur detta ska göras, men vill hålla dem hemliga tills vidare. Den planerade debutskivan kommer antagligen också att skjutas upp en aning som en följd av segern.

– Jag har ganska många låtar redan, så jag tror inte att skivan dröjer länge, men det beror förstås på hur tidtabellen ser ut nu under våren.

Tät fankontakt

Hon säger att det hon lärt sig av sin medverkan i UMK är att inte ta kritik personligt, och att undvika att läsa kommentarer på diskussionsforum på nätet.

– Jag har lärt mig att alla inte kan gilla dig. Jag kan bara göra min grej, och sedan koncentrerar jag mig på mina fans och dem som diggar mig. Jag är mig själv, och väcker hellre åsikter och känslor än att ingen bryr sig.

Hon satsar mycket på kontakt med fansen via sociala nätverk. Förutom att hon bloggar finns hon på Facebook, Twitter och Instagram.