FRI TILL SIST. Kia Svaetichin fick bekanta sig med några nya personliga fobier under tv-inspelningarna av den finska versionen av äventyrsleken Fort Boyard. (Foto: Niklas Tallqvist)

Klaustrofobi, höjdskräck och ormar

Radioprofilen Kia Svaetichin listade ormar och cellskräck som sina värsta fobier inför deltagandet i underhållningsprogrammet Fort Boyard, men under inspelningen visade det sig att det allra svåraste skulle bli att tåla höga höjder. Och att tala finska på tv.

– Inför programmet ville tv-kanalen att man skulle lista sina värsta fobier. Jag är ju rädd för allt, men beslöt mig för att skriva ner de två saker jag har allra störst obehag för, ormar och att vara instängd i små utrymmen. När inspelningarna började märkte jag att jag också har en grym höjdskräck, säger Kia Svaetichin, den enda finlandssvenska deltagaren i Fort Boyard.

– Det jag inte skrev ner på fobilistan var att jag också är rädd för att prata finska i tv. Jag är ju enspråkigt svensk, tillägger hon.

Fort Boyard, Fångarna på Fortet eller Linnake som programmet heter på finska, spelades in på den franska västkusten i somras. Formatet är en blandning av cirkus och gladiatorspel. Deltagarna konfronteras med höga höjder, spindlar, ormar, varandra, trånga utrymmen, vatten och kluriga frågor. 

Under presskonferensen inför premiären pratade man mest om hur mycket deltagarna skadat sig under den en och en halv vecka långa tävlingen. Själva fortet är en ståtlig borg som byggdes av Napoleon I i början av 1800-talet som försvar mot engelsmännen. Sedan 1990 använder man det som inspelningsplats för underhållningsprogram. Fort Boyard-konceptet sänds i tjugoåtta länder.

– En av mina uppgifter var att klättra längs med murarna på fortet. Vi befann oss ungefär på tjugofem meters höjd och jag fick panikkänslor redan då teamet trädde på mig skyddsselen. Jag kände hur varje cell i min kropp protesterade. Hela jag skakade. När jag kom ut på väggen pressade jag in fingrarna i muren så hårt att händerna blödde. Sedan föll jag i gråt och blev helt paralyserad av skräck. Jag ville bara hem till mamma. Efteråt sade producenterna att det skulle bli sjukt bra tv.

Ingen terapeutisk effekt
Svaetichin klarade till slut av att klättra över till andra sidan men resten av tävlingen var hon livrädd för att få fler uppdrag på hög höjd.

– Det där kognitiva tänkandet att man blir av med sina fobier genom att utsätta sig för dem stämmer åtminstone inte på mig och höjdskräck. Däremot stämmer det kanske in på språk. Jag var jättenervös inför att prata finska på tv, men när jag väl kom i gång glömde jag bort alla kameror. Någonstans på vägen blev det viktigare att kommunicera än att prata grammatikaliskt rätt. 

Finlandsvensk, men ändå cool
Som ensam finlandssvensk är man en ambassadör för hela Svenskfinland, och Svaetichin fick uppleva att många av de andra deltagarna fortfarande har en karikerad syn på finlandssvenskar.

– Jag pratar och svär alldels för mycket och flera av de andra deltagarna kom fram och sade att de var förvånade över att jag som finlandssvensk inte alls var som de föreställt sig.

– De var överraskade över att jag var helt vanlig och trevlig. Inte alls snobbig och elitistisk. Tydligen finns det fortfarande en hel del fördomar om hur finlandssvenskar är.

Programmet Fort Boyard – Linnake har premiär 9 mars kl 19.30 på Fyran.