Barnbarnsbarn. Dokumentärfilmaren Malik Bendjellouls morfarsfar var den finlandssvenske förläggaren Holger Schildt. Foto: Lehtikuva/AFP/TT/Anders Wiklund.

Malik Bendjelloul har finska rötter

Malik Bendjellouls prisade dokumentär handlar om en amerikansk sångare som blev stjärna i Sydafrika men bortglömd i hemlandet. Själv är Bendjelloul uppvuxen i Sverige men rötterna finns i Finland.

1929 flyttade den finländske förläggaren Holger Schildt, som grundade framgångsrika Holger Schildts förlag, till Sverige. Målet var att inleda en blomstrande förlagsverksamhet även i Sverige men det misslyckades. 1931 överlät Schildt förlagsrörelsen i andra händer och fortsatte som förläggare vid Wahlström&Widstrand.

– Holger Schildt var min farfar och han hade min pappa, sin då tioårige son Henrik, med sig när han flyttade, berättar Veronica Schildt Ben­djelloul på telefon från Ängel­holm i Skåne.

Veronica Schildt Bendjelloul är mamma till den just nu hyllade Malik Bendjelloul vars dokumentär Searching for Sugar Man har fått en Oscarnominering i kategorin bästa dokumentärfilm.

På söndagen belönades Malik Bendjellouls film med Critic’s choice movie award vid en gala i Los Angeles och vid Guldbaggegalan för en vecka sedan fick den en bagge för bästa dokumentärfilm. Malik Bendjelloul var på måndagen oanträffbar per telefon men hans morbror Johan Schildt fanns i Stockholm.

– För mig har kontakterna med Finland alltid varit viktiga. Jag åker regelbundet över och Göran Schildt (som var pappas kusin) och jag hade mycket kontakt medan han levde, berättade Johan Schildt.

Searching for Sugar Man handlar om den amerikanske sångaren Sixto Rodri­guez som på 1970-talet fick en hit med låten Sugar Man. Sig själv ovetande blev Rodri­guez med sin låt populär i kampen mot apartheid i Sydafrika.

Malik Bendjelloul har ett förflutet som journalist på SVT:s program Kobra men sade upp sig för att han ville resa och upptäcka världen. I Sydafrika stötte han på historien om Sixto Rodriguez och beslöt sig för att försöka göra film av Rodriguez levnadsöde. När Sundance Film Festival för drygt ett år sedan meddelade att de ville ha Searching for Sugar Man som öppningsfilm på fjolårets festival blev det bråttom att färdigställa filmen.

Searching for Sugar Man har finländsk biopremiär den 22 februari.