Den numera nedlagda biografen ligger på Nordenskiöldsgatan. Bild: Hbl Grafik.

Nygammal Tölöbiograf planeras

Efter alla biografnedläggningar i Helsingfors kommer nu en glädjande nyhet för cineaster. I bortre Tölö vill ett gäng entusiaster rusta upp gamla bio Axa.

Den numera nedlagda biografen ligger på Nordenskiöldsgatan. Lokaliteterna ägs av Siion-församlingen, som säljer biografen för en knapp miljon. Förutom den gamla biosalen från 1938 säljs ytterligare kontorsutrymmen. Helsingin Sanomat rapporterade i går om att ett gäng entusiaster planerar ett uppköp.

Hbl ringde Arto Sivonen, 40, som är en av krafterna i den nygrundade förening som planerar köpa biografen och starta bioverksamhet. Sivonen driver designbyrån Måndag, som bland annat ansvarade för Pekka Haavistos presidentkampanj. Han är själv Tölöbo.
– Idén är att ta den gamla bion i bruk för att visa smalare film, teater och kulturevenemang. Vi hoppas kunna engagera filmfestivaler och visa ung finsk film och nya dokumentärer.

Föreningen kommer att behöva hjälp med finansieringen, både privat och i form av understöd.
– Vi räknar med att vi har två månader på oss om vi ska lyckas med det. Det är en stor investering och det handlar inte bara om en engångssumma. Det måste finnas finansiering för att driva verksamheten också, säger han.

Sivonen säger att man inte planerar att syssla med filmimport. För tillfället finns det en 35-millimetersprojektor för salen, som rymmer 200 personer. Biografen är i gott skick, säger Sivonen.
– Även om vi själva inte kommer att köpa in utländsk film kan biografen öka filmutbudet i Helsingfors om vi får med oss andra filmaktörer, säger han.

Bio Axa visade sin sista film 1984. Församlingen säljer biografen för att man behöver investera i nya utrymmen, enligt HS.

Här hittar du initiativets Facebook-sida.