BANZAI! Illustratören och humoristen Kasper Strömman, 38, skär med visuella karateslag genom allt corporate bullshit. (FOTO: Cata Portin)

Kasper Strömman för Hbl+

Kasper Strömman ville att hans namn skulle finnas på folks läppar och skapade en blogg där det egna namnet ingår. Tio tusen läser hans blogg varje månad och många nickar redan igenkännande när man nämner honom. Planen funkade.

Jag hittar ingen Kasper StrömmanWikipedia då jag googlar, där­emot hittar jag Nora Strömman, systern som han har gjort flera böcker tillsammans med. Eftersom Kasper, som är äldre, har hunnit göra mer än syster Nora – bland annat ge ut åtta böcker och upprätthålla en välläst blogg samt en hel del annat – borde det väl vara honom som Wikipedia hittar. Å andra sidan är det totalt godtyckligt vem som skrivit in sig eller skrivits in i Wikipedias värld.

I den riktiga världen är Kasper Strömman aktuell med barnboken Djursjukhuset och designboken The Kasper Strömman Illustrated Design Encyclopaedia – Your Guide To Finnish Design. Bägge kom ut i höstas. Hans blogg The Kasper Strömman Design Blog har levt i ett och ett halvt år vid det här laget.

– Idén med bloggen kom från att jag tyckte att ingen brydde sig om mina böcker, och jag tänkte att om den blir bra så måste den som talar om den eller söker på den alltid nämna mitt namn.

– En del tycker att den är en rolig designblogg, men jag tycker att den är en humorblogg. Folk har inte insett att man kan kombinera humor med design, design är lite bajsnödigt.

Ny blogg på gång
I bloggen driver Strömman med design, men på ett ganska snällt sätt, enligt honom själv.

– Ingen har tagit illa upp. Det är ju inte fråga om att attackera någon, det är lite roligt skrivet om design.

Bloggen kommer han snart att lägga ner, designåret är ju slut och ingen pratar längre om design. Bloggandet kommer han däremot att fortsätta med.

– Den nya bloggen kommer att handla om ”wellness” och ”wellbeing”, det känns aktuellt just nu.

Hemlighetsfulla vuxna
Kasper Strömman beskriver sig själv som ”anti-bullshit”. Han har lagt märke till att folk ofta rör sig med en viss sorts vokabulär, en jargong som de ofta snappar upp när de kommer in i arbetslivet.

– Jag har jobbat på kontor och vet hur det är. Om man frågar en kompis vad de gör på jobbet just nu kan de inte säga det, eftersom det är så hemligt. Allt är hemligt, folk vill göra sig viktiga genom att vara hemliga och slänga sig med stora ord.

Han drar paralleller till hur folk bygger upp ett personligt varumärke, till exempel på Facebook, medan verkligheten kan se helt annorlunda ut.

– På Facebook visar man att här går det bra. ”Vilken härlig dag – vi grillade en lax på stranden.” I verkligheten har man sömnproblem på grund av samarbetsförhandlingar på jobbet.

Kontorsmiljön vistas han gärna i, åtminstone i sina serier, till exempel på Tigerkontoret.

– Jag har varit fascinerad av den miljön en längre tid. Den är utnyttjad, The Office kom för tio år sedan och det finns tecknade serier som Dilbert och B. Virtanen som utspelar sig i kontorsmiljö, men jag älskar den här skiten.

Han ser sig omkring på Hbl:s redaktion.

– Det här är ju lite … tråkigt.

Jag håller med och vi kommer in på de kontor som har bollhav för de anställda.

– Fast det där är konstgjort. Hinner någon på riktigt hoppa i dem annat än när någon fotograf kommer på besök och tar en bild?

Kasper Strömman har själv sitt arbetsrum i ett utrymme som han delar med tio andra.

– Där har vi ett spel, bordsfotboll eller vad det nu heter. Det är skönt att spela då och då. Och folk tar med sig egna grejer dit, det blir mer som ett hem.

Jag medger att jag på förhand undrade om det går att göra en allvarlig intervju med honom, om han över huvud taget har ett seriöst ben i sin långa kropp.

– Menar du att jag är ett barn? Nej, jag är nog en vuxen, men jag tycker inte om tråkiga saker.

Det kanske är en förutsättning för att tänka tankar som inte tänkts och tuggats av så många. Dosen ironi är stor, den som sägs vara död.

– Det där läser jag en gång i halvåret, men det är ju inte sant – eller tycker du det? Jag kommer ihåg när ironin kom till Finland, det var på 80-talet, och man sade ”oj, vad fina byxor”. Ironin tillför en extra dimension, den är ett låtsasspråk som betyder att man har ett avtal som båda parter känner sig bekväma med, ”vi kan skoja till det lite”.

Från och med i dag (fredag 4.1 2013) tecknar Kasper Strömman regelbundet en serie som han skapat för läsplattemagasinet HBL+. Här kommer det att finnas både kontorsmiljö och ironi.

– Leken är en del av mitt yrke. Det tråkigaste som finns är en illustratör som skildrar det skrivna, utan att tillföra något eget.