Muses kommande spelning på Olympiastadion går inte att betala med kultursedlar. Foto: Lehtikuva / sari Gustafsson

Kultursedlar gillas inte av alla konsertarrangörer

Kultursedlarna är svåra att utnyttja till konserter då det kan variera väldigt mycket vem som tar emot dem.

Det har visat sig att kultursedlarna kan vara lite svårare att använda än lunch- och motionssedlar som tas emot på de flesta ställen.

Stora konserter som till exempel bandet Muses kommande konsert på Olympiastadion går inte att betala med kultursedlar, trots att biljettförsäljningstjänsterna i fråga tar emot kultursedlar för andra arrangemang.

Det här beror inte på biljettjänsten eller sedelföretaget, utan på kulturarrangörerna. Muses arrangör Live Nation tar emot kultursedlar för vissa evenemang, men inte alla.

– Det är lite besvärligt på kultursidan, men det är arrangörerna som bestämmer vad de tar emot, säger Peter Jansson på Luottokunta som sköter hanteringen av kultursedeln Virikeseteli.

Kan samma arrangör ha olika regler för olika evenemang?

– Ja, i princip.

Affärsidén med kultursedlarna är att de ska uppmuntra fler att gå på kulturevenemang, det vill säga att fler biljetter ska säljas. Sedelförmedlarna tar en kommission för tjänsten.

– Vår andel är 2,95 procent, säger Jansson. Men en del evenemang tänker väl arrangörerna säljer slut ändå, att de får alla biljetter sålda utan kommission. Tyvärr är det inte så mycket vi kan göra åt det.

Kultursedeln är en skattefri personalförmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda.

Enligt skattereglerna räknas inte evenemang som ordnas till exempel på dansbanor eller nattklubbar till kultursedelsförmånerna.