CULTURE BEAT. Senaste skönheten vid mikrofonen heter Jackie Sangster.

En resa i toner till nittiotalet

För tjugo år sedan gjordes den sannolikt värsta musiken i pophistorien. Eller den bästa, om man frågar eurodance-entusiasten Antti Koivukangas. Genren delar åsikter som Moses havet, och i kväll dansar diggarna på Kabelfabrikens Ultimate 90’s Party. Minns du de här fem juvelerna?

– Eurodancen är betydligt mer komplex än vad kritikerna ger den cred för att vara. Det finns dessutom en otrolig bredd av både inhemsk och utländsk eurodance som funkar än i denna dag, påstår sportredaktören och technoälskaren Antti Koivukangas, som bland kolleger och vänner är känd för att gilla ”allt sånt där som spelades på nattklubbarna 1993”.

– Eurodance är så mycket mer än bara dunka-dunka, säger Antti. Tokroliga texter, duktiga sångare och feta syntsound kombinerat med horribla videor är otroligt underbar verklighetsflykt.

I kväll blir det flykt för hela slanten då Ultimate 90’s Party drar igång på Kabelfabriken med några superstjärnor från det förgångna. Vem har kunnat glömma de här odödliga dagsländorna … 

DR ALBAN

Namn: Alban Uzoma Nwapa.
Från: Sverige / Nigeria.
Ålder: 55.
Vi minns: It’s My Life (1992).

Alban Nwapa föddes i Oguta, Nigeria, i en familj med tio barn. Som 23-åring åkte han till Sverige för att bli tandläkare, och försörjde sig under studietiden som dj på Stockholmsklubben Alphabet Street. Alban var ett av megaproducenten Denniz Pops (1963–98) första fynd, och paret slog igenom stort med No Coke och albumet Hello Afrika (1990). Också One Love (1992) blev en storsuccé i Europa (bland att för att största hitsingeln It’s My Life ingick i en internationell reklam för Tampax). Ännu två år senare red doktorn på en räkmacka med albumet Look Who’s Talking, som dock blev hans sista succé. Albans senaste (sjunde) album Back To Basics (2008) gavs ut på cd endast i Ryssland.

Antti om Dr Alban: ”Överraskande mångsidig och långlivad tandläkare. No Coke är favoriten även om It’s My Life är den alla minns.”

REDNEX

Grundat: 1994.
Från: Sverige.
Vi minns: Cotton Eye Joe (1994).

Rednex grundades av trion Janne Ericsson, Örjan Öberg och Pat Reiniz, som tog Annika ”Mary Joe” Lundberg som sångerska och gav ut bluegrass/techno-landsplågan Cotton Eye Joe, som svaldes med hull och hår världen över. Albumet Sex & Violins (1994) innehöll också hitten Old Pop In An Oak, men efter det har det egentligen bara gått utför för Rednex. Sångerskan Mary Joe byttes ut redan 1996, och när Reiniz 2001 ville göra om bandet till en cirkusshow, vägrade de med följden att hela bunten fick foten. Och personalbytena har fortsatt. 2004 kom Mary Joe Lundberg tillbaka och tog över som vd för Rednex AB. Hon bökade om i leden och i råkade till slut i konflikt med grundartrion, som gav hela bandet foten för en andra gång. De avskedade fortsatte trotsigt under nya namnet The Cotton Eye Joe Show presented by the Rednex Band Ltd, och det grälades också om domännamnet rednex.se.
Sedan 2012 är stridsyxan begravd, och bandet fungerar nu som en ”lös grupp artister”. I november släpptes nya supvisan och videon The End, där bandet spelar fyllon på gatorna i Budpest.

Antti om Rednex: ”Föraktfullt nischband som fortsätter plåga världen med bomullsögat Joe. Tryckaren Wish You Were Here är deras bästa låt, inte särdeles bra den heller.”

HADDAWAY 

Namn: Nestor Alexander Haddaway.
Från: Trinidad / Tyskland.
Ålder: 47.
Vi minns: What Is Love (1993).

Nestor Haddaway växte upp både i Trinidad och i Europa, men flyttade som tonåring till USA, där hans musikintresse vaknade när han fick spela i skolans marching band. 1989 återvände han till Köln för att studera och spela amerikansk fotboll. Det var nu han  började göra musik som hobby. Första singeln What Is Love (1993) blev en enorm hit, hans absoluta leitmotif, men riktiga fans kanske minns också låtar som Life, I Miss You eller Rock My Heart från debutplattan The Album. Andra fullängdaren The Drive (1995) nådde inte samma höjder, men Fly Away och Catch A Fire låg på listorna i flera länder innan eurodance-rörelsen torkade ihop och Haddaway försökte sig på en mer soulig touch. Senaste albumet kom 2005, och numera bor Nestor på skidorten Kitzbühel i Österrike. Under senare år har han uppträtt sporadiskt och synts flera gånger i nattlivet i Helsingfors också.

Antti om Haddaway: ”What Is Love har nått välförtjänt kultstatus, men efter det är det tunnare. Listetta i tio länder. Låten fyller tjugo år den 8 maj 2013. Pricka in det i kalendern, det har jag gjort.”

CULTURE BEAT 

Grundat: 1989.
Från: Tyskland.
Vi minns: Mr Vain (1993).

Culture Beat grundades av tyska dj:n Torsten Fenslau, en av pionjärerna bakom technorörelsen Sound of Frankfurt. I april 1993 fick Fenslaus projekt Culture Beat sin megahit med Mr Vain som blev årets mest sålda singel i Europa och toppade listorna i tolv länder. Albumet Serenity gjorde också oerhört väl ifrån sig, men redan i november samma år omkom bandledaren Fenslau i en bilolycka. Brodern Frank tog över projektet, vars ansikten utåt var Tania Evans och Jay Supreme. 1995 bandet gav ut uppföljaren Inside Out, som floppade. Personalen har bytts ut flera gånger – bland annat technorösten Kim Sanders sjöng för Culture Beat. Sedan 2001 består gruppen av vokalisten Jackie Sangster och dj:n Peter Gräber.

Antti om Culture Beat: ”Fattigmans 2Unlimited som levererade 90-talets största klassiker Mr Vain. Få eurodancealbum är något att ha, men Serenity från 1993 är faktiskt en av genrens bästa plattor.” 

***
The Ultimate 90’s Party på Kabelfabriken i Helsingfors fredagen 14.12 kl. 19–2. Kolla Facebook.com/ysaribileet.  Antti Koivukangas raffinerade eurodance 3-i-topp utgörs av de tre första låtarna i spotify-spellistan här nedan.