Belönad. Det vidunderliga ägget är den tredje boken som Christel Rönns både har illustrerat och skrivit texten till.

Christel Rönns får Finlandia Junior

Illustratören och författaren Christel Rönns belönas med årets upplaga av Finlandia Junior för sin bilderbok Det vidunderliga ägget. Det är första gången priset ges åt en barnbok som inte finns på finska.

Det vidunderliga ägget handlar om en alldeles vanlig familj som firar semester på landet. En dag hittar barnen ett märkvärdigt ägg i sanden. Familjen tar hem ägget som kläcks. Ut kommer ett djur ingen någonsin har sett maken till. Djuret döps till Koi-koi och blir hela familjens älskling, trots att det växer så det knakar och nästan äter familjen ur huset. Men en dag är Koi-koi borta.

Det vidunderliga ägget var för Christel Rönns ett sätt att bearbeta sorgen efter en älskad hund som blev sjuk och måste avlivas.

Årets enväldiga domare, skådespelaren och regissören Mari Rantasila, säger i sin motivering till priset att Det vidunderliga ägget är en berättelse som lyckas behandla stora frågor för ett litet barn, som vikten av att acceptera det som är annorlunda och svårigheten med att avstå från något.

Prissumman är 30 000 euro. Christel Rönns säger att hon och hennes familj kommer att använda summan till vanligt leverne och till att förverkliga vissa projekt på sommarstället, som är samma hus som finns avbildat i Det vidunderliga ägget.

Boken finns tillsvidare bara på svenska. Tanken är att en finskpråkig version ska komma ut före jul.