SKREV OM SIN FAR. Göran Rosenberg vann Augustpriset i den skönlitterära klassen. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Augustpriset till Göran Rosenberg

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är boken som Göran Rosenberg burit med sig hela sitt vuxna liv. På måndagskvällen belönades den med Augustpriset i skönlitterära kategorin.

Göran Rosenberg hann passera 60-strecket innan han skrev berättelsen om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken. Det är en historia om en enskild människas öde – men samtidigt en brännande allmängiltig skildring av Förintelsen och de människor som mot alla odds överlevde utrotningen.

David Rosenberg och hans fru Hala hamnade i Södertälje där de i ett ambitiöst projekt försökte ge sina barn bästa tänkbara start i livet. De döper sin son till Göran – ett namn de själva knappt kan uttala – och pappan tillverkar bokstäver i trä för att lära honom att läsa svenska så tidigt som möjligt.

– Jag har suttit i tv-rutan i 35 år och aldrig tagit chansen att säga ”hej mamma och tack”, sade Göran Rosenberg i sitt tacktal där han också konstaterade att han nu satt Södertälje på kartan.

Wallenbergbiografi
Inför utdelningen av årets bästa fackbok satt en stor idrottsintresserad falang och höll tummarna för att Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz skulle ta hem priset för biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic.
Men Zlatan fick vika sig – priset för årets bästa fackbok gick till Ingrid Carlberg för den kritikerrosade biografin Det står ett rum här och väntar på dig, berättelsen om Raoul Wallenberg. En bok som inte bara är faktarik, enligt juryn, utan också spännande – ”en riktig bladvändare”.

– Det är inte ofta jag blir mållös, men det här är ett sådant ögonblick. Jag tror inte ni förstår hur mycket det här priset betyder för mig, sade Ingrid Carlberg rört när hon tog emot Auguststatyetten.

Med en nyskapande alfabetsbok fick Nina Ulmaja priset för bästa barn- och ungdomsbok. A B C å allt om D beskrivs av juryn som ”en bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör”.

Läs Hbl:s recension av Göran Rosenbergs roman Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz här!