Förslag nr 149, Käännös

Bildspel: Arkitektförslagen till Centrumbiblioteket

Trä är äntligen modernt i det offentliga byggandet, att döma av de sex förslag till nytt Centrumbibliotek som kvalificerat sig till andra omgången. Två av de sex förslagen har fasader av trä.Fas två av arkitekttävlingen om det nya centrumbiblioteket i Helsingfors har inletts. Här ser du de sex utvalda bidragen.

– Det nya Centrumbiblioteket skall vara en öppen och inbjudande byggnad. Vårt mål är att skapa ett urbant centrum där helsingforsarna kan möts, säger Ritva Viljanen som varit ordförande för den jury som gallrat ut de sex förslagen.

544 förslag till Centrumbiblioteket, som skall byggas vid Tölöviken, lämnades in. Ett av de förslag som gått vidare, The Diagional Agora, påminner om Finlandiahuset.
Alla de tävlande bidragen presenterades på en utställning i våras. En av publikfavoriterna, Käännös, finns med bland de sex finalisterna. Käännös är också ett av de två förslagen som har en fasad av trä, det andra är The Green Metropolis.

Ritva Viljanen avvisar farhågorna om att Centrumbiblioteket skulle konkurrera ut förortsbiblioteken.
– Förortsbiblioteken har sin funktion men det behövs avgiftsfria mötesplatser också i centrum.

I den fortsatta planeringen av Centrumbiblioteket skall arkitekterna bakom de sex bidragen finslipa sina ritningar och utveckla invånarnas önskemål om bland annat tysta rum.
Det segrande förslaget offentliggörs i juni 2013.

Rösta på din favorit i Hbl:s webbundersökning.