MERA DRAMA. På nya albumet ville Agnes gå lite mer mot den mörkare sidan av pop.

Agnes är veckans dj

Svenska popsångerskan Agnes är i höst aktuell med sitt fjärde album. När hon senast besökte Helsingfors passade vi på att be om en låtlista, och fick en livshistoria på köpet.

Agnes Carlsson från Vänersborg slog igenom som vinnare i svenska Idol 2005, och har sedan dess satsat allt på musiken. I höst är hon aktuell med fjärde albumet Veritas där hon själv varit med och skrivit på alla spår. 

– Det var delmålet med den här skivan, att utveckla det egna skrivandet.

Vardagen består nu av konserter och promotillfällen, i ett ibland hetsigt tempo. 

– Jag har jobbat i ett och halvt år i sträck nu, men det känns oerhört positivt, säger Agnes som ämtligen får lite ledigt på julen.

Den ska hon fira med sin familj, som vanligt.

Hbl träffade Agnes inför hennes spelning på välgörenhetskonserten för Barnkliniken i oktober, där hon framförde hitten One Last Time som tagits mycket bra emot i Finland.

– Jag hoppas få komma hit och uppträda snart igen, med en egen konsert! 

Agnes låtlista

1. Louis Armstrong - What A Wonderful World  "Då jag var liten, från 7–14 år ungefär, hade jag ofta svårt att sova. Jag gick i sömnen och jag såg i syner. Den tiden kopplar jag samman med Armstrongs röst och sång. Jag stal till slut skivan av mina systrar." 

2. Robyn - Don't Stop The Music  "Robyns var den första konsert jag någonsin gick på. Vi tog tåget till Göteborg, och jag minns att då jag såg henne stå på scen ville jag byta plats med henne. Det var då jag bestämde mig för att bli artist." 

3. Bruce Springsteen - Hungry Heart  "Vi var ingen rik familj så på semestrarna bilade vi ofta ner till Europa, tätt packade i Volvon. The Boss var alltid pappas stora favorit som han spelade i bilradion. När jag hör den här ser jag framför mig snöbeklädda bergstoppar i Schweiz." 

4. Roxette - The Look  "Inför mitt nya album var jag väldigt inspirerad av 1980–90-talen , och då måste man ha med Roxette. Jag älskar de hårda, vassa trummorna och stora refrängerna." 

5. Hurts - Stay  "Ett annat band jag varit väldigt influerad av på senare tid är brittiska Hurts. De fick mig att ändra riktning helt. Meningen var att jag skulle spela in nya skivan i Los Angeles, men det kändes inte rätt. Det blev rätt fyrkantig pop, och jag saknade melankoli och lite vrickade grejer. Sedan visade det sig att en av Hurts producenter var svensken Jonas Quant, som jag sedan fick att producera och skriva fyra spår för mig, bland annat One Last Time.

6. Whitney Houston - So Emotional  "När pojk- och flickbanden var som störst protesterade jag mot trenden, och sökte mig i stället till klassisk soul och R'n'B. Whitney är fortfarande oslagbar, tekniskt perfekt och med känsla i vartenda ord." 

7. Beyonce - Crazy In Love  "Tillsammans med Whitney min stora förebild. Underbar."

8. Stevie Wonder - I Just Called  "En tidlös klassiker som alla borde höra. Kommer att bli en hit i framtiden igen." 

9. Kavinsky - Nightcall   "Hörde den här första gången hos en kompis i Frankrike. Läskig men skön stämning."