Call Girl sägs vara inspirerad av verkliga händelser.

Call Girl-regissören slår ifrån sig anklagelserna

Efter att ha varit jagad av svenska medier sedan Sverigepremiären för en vecka sedan dök regissören Mikael Marcimain upp i Helsingfors för att lansera sin långfilmsdebut Call Girl. Filmen som sägs vara inspirerad av verkliga händelser skildrar hur en statsminister som påminner om Olof Palme köper sex av minderåriga.

Call Girl har väckt stor uppståndelse i svensk press. Bland annat har Olof Palmes son Mårten Palme tidigare i veckan hotat med att förtalsanmäla filmen för att den antyder att hans pappa var pedofil.

Marcimain beklagar för sin del den debatt som blossat upp och säger att ansvaret ligger hos media.

– Det är en lögn att vi inte skulle ha varit tillgängliga! Vi hade en lång pressdag för tidningarna i samband med premiären. Sedan har debatten dragit i gång åt ett helt annat håll. Den är byggd på en medielogik som främst är ute efter att sälja lösnummer.

Hur kommenterar ni anklagelserna om förtal som nu rullats upp?
– Visst innehåller filmen vissa karaktärer i form av bordellmamman, säkerhetspoliserna och statsministern som kan tolkas som att de representerar folk i verkliga livet. Men det finns ingen sådan uttrycklig agenda. Vad som berört mig är däremot maktstrukturerna, om det så gäller statsministern eller oppositionsledaren. Dessa är symboler för makten. Deras agerande i filmen och den tid den utspelar sig i, med 70-talets sexliberalism och hela den andan, följer Marietta von Hausswolffs manus. Karaktärerna är adekvata för historien.

Vad kommer ni att göra ifall filmen leder till åtal?
– Jag vet inte. Det hela är både sorgligt och beklagligt. Givetvis är ett åtal inget vi varit ute efter att kittla fram även om jag kan förstå att det kanske ser ut så. Det är inte Palme man ser i filmen, däremot är historien baserad på omfattande research.

Läs en längre intervju med Mikael Marcimain i morgondagens tidning. Call Girl har finländsk premiär nästa fredag.