FÖRFÖLJELSE. Luke Harding blev förföljd under sin tid i Ryssland. (Foto: Benjamin Airava)

BOKIT | "Jag blev förföljd av ryska män i billiga läderjackor"

Moskvakorrespondenten Luke Hardings kritiska artiklar om den ryska ledningen ledde till att han blev förföljd av män i billiga läder jackor, fick telefonen avlyssnad och slutligen blev han utvisad från Ryssland. Allt detta berättar han om i nya boken Mafia State.

Journalisten Luke Harding flyttade till Moskva 2007 med sin familj, frun och deras två små barn, för att börja jobba som brittiska dagstidningen The Guardians Moskvakorrespondant.

De första månaderna i Moskva var lugna och familjen började trivas. Problemen började först när Harding var med och skrev en artikel som handlade om att den ryske oligarken Boris Berezovsky - Vladimir Putins fiende - planerade en revolution mot Putin.

Det ledde till att han betraktades som brittisk spion och därför började man övervaka hans e-post och hans telefon blev avlyssnad. Det skedde inbrott i lägenheten, men inget blev stulet. En gång gick Harding ut med barnen, och när de återvände hade någon öppnat fönstret i hans sexåriga sons rum i deras lägenhet på den tionde våningen.

Psykologisk kampanj

Efter alla hemskheter skedde ytterligare ett inbrott. Ingenting blev stulet igen, men den här gången fann han en konstig rysk bok brevid sin och hustruns säng, med ett bokmärke på sidan 120. På sidan 120 fanns tips om hur man får orgasmer.

När Harding talade om hoten och inbrotten, fick han veta att det var en klassisk KGB- och FSB-taktik som var designad att skrämma honom. Taktiken har också användts på olika utländska diplomater.

Kärlek till ryska kulturen

Harding läste ryska under sina fyra år i landet, och han och hans fru fascinerades av den ryska kulturen. De tyckte särskilt om Tjechovs skådespel.

Sista gången Harding besökte Ryssland var 2011. Just före passkontrollen tog en man honom åt sidan och sade:

"You are not welcome here anymore".

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.