LYXIGT. Tryffel- och nougatbordet var populärt bland gäster. (Foto: Axel Gärkman)

BOKIT | Bokmässan bjuder på vin, mat och konst

Man måste inte vara bokälskare för att besöka bokmässan. Vin- och matmässan, musikmässan, och Art Forum lockar många med näsan i böckerna på andra äventyr.

Helsingfors bokmässa 2012 gick igång med storm. Med över  11000 besökare den första dagen har mässan varit populärare än på många år. Men medan bokmässan ofta hamnar under ljuset av strålkastarna, ska man inte glömma bort de intressanta mässorna som även ordnas.

På vin- och matmässan går folk ivrigt från stånd till stånd och smakar på de spännande maträtterna som presenteras. Förutom vinet får man smaka på allt från fin godis, chips, bakverk och torkade frukter, till korv, rökt fisk och oster av hundratals olika slag. Även produkter för hushållet, som ugnar, knivar och innovativa flasköppnare presenteras.

Ulrika Toiminen, 42, och Andrea Lindholm, 35, besökte mässan detta år och njöt av maten. ”Jag skulle överleva hela veckan på provsmakningarna ” skrattade Toiminen. 

Om man går igenom bokmässan kan man plötsligt finna sig i mitten av högt oväsen, bestående av trummor, gitarrer och pianomusik. Då förstår man snabbt att man är på musikmässan. Barnen slår energiskt på trummor, lugnande gitarrmusik hörs från olika håll, och två unga kvinnor spelar violin i hörnet för att promota sin hemmagjorda CD.  Förutom de stora instrumentföretagen F-Musiikki, Roland och DLX-Music, finns också försäljning av t-skjortor, CD:n och biografier.

Fotografier, målningar, statyer, handmålade brickor och prydnader av glas. På Art Forum finner man allting från renässanskonst till modern konst.

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.