DRÖMJAKT. Christina Forsell och Aki Riihimäki diskuterar mental förberedelse. (Foto: Axel Gärkman)

Mot toppen med Christina Forssell

De före detta fotbollsproffsen Aki Riihilahti och Christina Forsell diskuterade mental förberedelse inför en prestation via Forsells färska bok Huipulle (Mot toppen).

Mycket muskler och liten hjärna, det är en fräck kommentar människor ofta kan slänga ur sig om idrottare, men efter att ha lyssnat på före detta toppspelarna Aki Riihilahti och Christina Forssell finns det nog få som kan hålla kvar den åsikten. Ex-fotbollspelarna intervjuades av Anna-Liisa Haavikko och diskuterade den mentala förberedelse som krävs av en idrottare.

Forssells debutbok Huipulle fungerade som ram för diskussionen.

"Som barn sker den mentala förberedelsen för en prestation väldigt naturligt", menar Forssell. "Men som äldre går vi ofta in och gör allting så komplicerat. Jag kunde själv förbereda mig så mycket mentalt att det kunde ta en vecka att ladda om efter ett spel."

"Man måste våga släppa fram barnet i sig och ha roligt med det man gör", säger Riihilahti. "Det är när man är trygg och har roligt som man lättast uppnår flow. Och tryggast kan man vara om man är väl förberedd."

Alla har en egen teknik för att mentalt vara förberedda att prestera, och den hittar man bäst genom bra självkännedom och försök. Förmågan att kunna analysera sin prestationer objektivt är även viktigt.

"Jag insåg att jag måste vara unik på något sätt för att komma framåt. Jag specialiserade mig på det jag var bra på och gjorde det till min styrka" berättar Riihilahti. "Jag försöker även se på bakslag som resultat vilka går att förbättras."

Forssell anser ändå att man ska vara försiktig med att överanalysera. Speciellt bakslag sätter vi ofta stor vikt på och analyserar dem grundligt. Inställningen är otroligt viktig då man själv till stor del har möjlighet att påverka vilka minnen som fastnar.

"Många unga idrottare vågar inte sätta höga mål för sig själva av rädsla för att bli besvikna då de inte uppnår dem", berättar Forssell. "Man måste läta sig själv känna alla känslor. Annars begränsar man sig själv."

"Man kan fråga sig själv vilken den verkliga vinsten är; att verkligen uppnå sina drömmar eller våga jaga sina drömmar", undrar Riihilahti. "Inställning och målmedvetenhet är nyckelorden."

Forssell började med sin bok Huipulle, som just behandlar detta ämne, för tio år sedan mest som ett redskap för sig själv. Boken innehåller konkreta övningar och exempel på hur man mentalt kan bli starkare.

"Jag kände att en motsvarande bok inte fanns på marknaden", säger hon. "Den passar även icke-idrottande, men de flesta exempel är ju från idrottens värld."

Forsell har lagt ner nästan två timmar per idrottare på intervjuer och samtal för de exempel hon använder i sin bok. Riihilahti är ett undantag - sex timmar har de diskuterat dessa frågor.

Ännu finns inga planer på att översätta boken till svenska, men den finska versionen finns på marknaden.